01.09.2020
Na Prevaljah so obnovili Rozalijino kapelico

Po prevaljski legendi je bilo nekoč na območju spodnje Mežiške doline jezero. V nekdanjem jezeru so utonile tri grajske hčere in ko je jezero odteklo pod Votlo pečjo, so na mestih najdenih hčera postavili cerkve – Marijino cerkev na Fari, cerkev sv. Barbare pri današnjem pokopališču , pod njo pa grob sv. Rozalije.

Na pobudo Maksa Paradiža, častnega občana Občine Prevalje, ki je v minulih letih v kraju s sodelavci in dobrotniki postoril že veliko del, so v tem letu obnovili Rozalijino kapelico. Pri tej obnovi so pomagali oz. sodelovali : Komunalno podjetje LOG iz Dobje vasi, ki je prevzelo obnova stopnic in ograje , Občina Prevalje, ki je postavila oglasno tablo, Župnija Prevalje, ki je obmovila križ nad kapelico , kovinsko ograjo je izdelal Darko Dobrodel, slikarska oz. pleskarska dela je opravil Rajko Ortan, sodelovalo je še več drugih podpornikov. Obnovljena kapelica sv. Rozalije je lepa pridobitev za kraj in pomembna za ohranjanje kulturne dediščine kraja in koroške regije.

Blagoslov obnovitvenih del bo v nedeljo, 6. septembra 2020 po opravljeni maši ob 11. uri, ki na mali Gospojnico tradicionalno poteka na Barbari. . Blagoslov bo opravil domači župnik in dekan Franc Brglez. Po blagoslovu bodo gospodinje z okoliških kmetij navzoče tudi pogostile , kot je to že dolga leta ob lepih nedeljah v navadi.