13.08.2020
Slavnostno: Wolfovo leto in Prežihovina

Osrednja spominska slovesnost ob 160. obletnici rojstva skladatelja Huga Wolfa, koncert Simfoničnega orkestra RTV Slovenija s solistko Nuško Drašček Rojko bo 30. avgusta v Slovenj Gradcu.

V Koroškem pokrajinskem muzeju se, sicer s prilagoditvami, trudijo prirejati tradicionalne prireditve in pa seveda program, načrtovan v Wolfovem letu 2020.  Delo muzeja je letos zaznamovano s štirimi večjimi obletnicami, to so 160. obletnica rojstva skladatelja Huga Wolfa, v sklopu katere Rojstna hiša Huga Wolfa Slovenj Gradec deluje kot koordinator prireditev, 400. obletnica železarstva v Mežiški dolini in 100. obletnica koroškega plebiscita ter 70. obletnica smrti pisatelja in politika Lovra Kuharja – Prežihovega Voranca.

Tradicionalno srečanje na Prežihovini, v čast rojstnega dne Prežihovega Voranca, se je v ponedeljek zgodilo virtualno, čeprav je obisk spominskega muzeja – Prežihove bajte bil možen v živo. Že prej so z dvojnim doktorjem znanosti, zgodovinarjem in literarnim zgodovinarjem iz Slovenske akademije znanosti in umetnosti, Igorjem Grdino posneli dokumentarni film, na katerem je profesor iz Ljubljane pripovedoval o Vorancu v povezavi s koroškim plebiscitom, kar pisatelj opisuje predvsem v svojem literarnem delu Požganica.

Nadaljevalo se bo tudi dogajanje v sklopu Wolfovega slavnostnega  leta in prvi nadaljni, osrednji dogodek na nacionalni ravni napovedujejo za 30. avgust v Slovenj Gradcu. Osrednja spominska slovesnost ob 160. obletnici rojstva skladatelja Huga Wolfa, koncert Simfoničnega orkestra RTV Slovenija s solistko Nuško Drašček Rojko bo v nedeljo, 30. avgusta, na Trgu svobode in brez vstopnine. (AP)