23.07.2020
Čez koroške mejne prehode še vedno le slovenski in avstrijski državljani.

Po sedaj veljavnih predpisih lahko tuji državljani prestopajo slovensko- avstrijsko mejo samo na mejnih predih Karavanke, Ljubelj in Šentilj. Na vseh ostalih mejnih prehodih pa lahko mejo prestopajo samo slovenski in avstrijski državljani, kar velja tudi za vse koroške mejne prehode. To je za turistične storitve naše regije zelo neugodno. Zato je županja občine Črna, mag. Romana Lesjak pred dvema tednoma v imenu sveta koroške regije napisala protestno pismo vladi republike Slovenije, ministrvom za notranje in zunanje zadeve ter za gospodarski razvoj in tehnologijo. V pismu je prošnja in zahteva za pomoč in omogočanje prehajanje meje tujih turistov vsaj preko enega mejnega prehoda na področju koroške regije. Pismo je sopodpisal tudi Gerhard Visočnik, predsedujoči sveta Geoparka Karavanke.

Pri županji Lesjakovi smo se pozanimali, ali je na protestni dopis že prispel kakšen odgovor in kdaj naj bi bila meja v celoti odprta. Od treh naslovnikov so odgovorili le na policiji, kjer ugotavljajo, da njihove zmogljivosti preslabe, da bi lahko nadzor uvedli na vseh prehodih avstrijsko- slovenske meje, tudi na manjših. Zato predpis zaenkrat ostaja.

Koroški župani so v času najhujše kronakrize v marcu in aprilu s protestno akcijo uspeli odpreti mejni prehod Holmec, ki je bil takrat nekaj časa zaprt . Tokrat je posluh za koroške zahteve pri odločevalcih slabši, saj so odgovorili samo z enega ministrva , pa še tam niso navedli roka za izpolnitev te zahteve. Seveda pa je ,kot je opozorila županja, neuradno mejo mogoče prestopiti brez problemov, saj ni nobene kontrole. Podobno nedorečenih je v te koronakrizi še vrsta drugih ,tudi mejnih zadev, na primer, predpis da morako turisti iz takoimenovanih rdečih držav Slovenijo zapustiti v roku 12 ur. Tudi tega nihče ne kontrolira.