16.07.2020
Pošta Slovenije in Koroško filatelistično društvo počastili 400 letnico jeklarstva v Mežiški dolini

Pošta Slovenije in Koroško filatelistično društvo sta skupaj z občino Ravne na Koroškem v ponedeljek 13. julija predstavila dva priložnostna filatelistični sklop v počastitev 400-letnice jeklarstva ter priložnostno znamko. Prav tako so bili na poštah v Mežiški dolini na voljo priložnostni žigi. Prireditev je zaokrožila filatelistična razstava Jeklarstvo na koroškem, ki sta jo v avli občine postavila Merjan Merkač in Jože Keber, člana Koroškega filatelističnega društva.

O znamki je oblikovalec in arhitekt Borut Bončina povedal, da je nastala na osnovi fotografije mojstra Toma Jeseničnika. Na filatelistični sklopih društva so upodobitve železarskih obratov v Črni, Mežici, na Prevaljah in v Guštanju.

Žal je od številnih prireiditev v počastitev 400 letnice jeklarstva večina zaradi kronavirusa odpadla. Ravenski župan Tomž Rožen je zato napovedal, da bodo odpadle prireditve izvedli v naslednjem letu , kajti denar zanje je zagotovljen.

Letos naj bi pod streho spravili manjšo okroglo mizo na tematiko obletnice, še eno razstavo Narodnega muzeja kasneje v jeseni delavnice za otroke in druge zainteresirane v Stari železarni ter jubilejno številko koroškega Fužinarja. Naslednje leto pa, če bo šlo vse po sreči, še osrednjo prireditev, simpozij , olimpijsko baklo in druge načrtovane prireditve.