16.07.2020
Umrl je profesor Stane Virtič

V 89. letu starosti je umrl profesor Stane Virtič. Po rodu je bil iz Jamnice nad Prevaljami. Obiskoval je ravensko gimnazijo, v generaciji, ki je še udarniško pomagala graditi gimnazijsko poslopje. Po diplomi iz slavistike se je ustalil v Ljubljai, kjer je opravljal pomembne funkcije, bil je med drugim predsednik skupščine občine Ljubljana Vič- Rudnik, ter 29 let ravnatelj Gimnazije Vič.

Profesor Virtič je bil eden od tistih Korošcev, ki niso pozabili na svoje poreklo in je iz prestolnice organiziral marsikatero akcijo v dobrobit naše pokrajine.

Njaprej je bil zelo aktiven v Klubu koroških študentov. Leta 1993 je bil pobudnik za ustanovitev Kluba Korošcev v Ljubljani. Bil je tudi tudi pobudnik,ustanovitelj in dolgoletni tajnik Prežihove ustanove, ki je bila ustanovljena leta 1996 in katere sedež je bil v njegovi hiši do leta 2008. Njen namen je poleg ohranja Prežihovega kulturnega in umetniškega izročila , spodbujanje kulturnih dejavnosti in štipendiranje nadarjenih dijakov s Koroške, ki žiivjo v slabih gmotnih razmerah. Profesor Virtič je s širokim naborom znanstev v Ljubljani uspešno izpolnjeval njeno poslanstvo.

Pokopali so ga na ljubljanskih Žalah.