24.06.2020
Domoljubne veteranske organizacije se bodo poklonile spominu padlih v vojni za samostojno Slovenijo


V spomin na prelomne dogodke, ki so se v času osamosvojitvene vojne za Slovenijo odvijali na Koroškem za obrambo domovine, potekajo slovesnosti veteranskih organizacij.

Skupen spomin na padle borce v vojni za samostojno Slovenijo bodo počastili tudi v petek, 26. junija kot je že tradicija.

Kot je povedal Vinko Mlinšek, predsednik Policijskega veteranskega društva Sever za Koroško, so koroški policijski veterani na svoja dejanja, ki so jih kot policijski profesionalci in domoljubi, skupaj z občani koroške ter pripadniki Teritorialne obrambe pri osamosvojitvenih procesih in vojni za samostojno in neodvisno domovino Slovenijo storili, ponosni, zato želijo, da se 28. junij 1991 obeleži kot dan zgodovinskih spominov na vojne dogodke in na vlogo koroške milice in takratne Uprave za notranje zadeve Slovenj Gradec. Poimenovali so ga „28. JUNIJ - DAN POLICIJSKIH VETERANOV KOROŠKE«.

V petek se bodo poklonile spominu na umrle vse domoljubne organizacije v Zvezi vojnih veteranov Slovenije, praporščaki, delegacija policije in občin, občani, pa tudi svojci padlih. Ob 10. uri bo spominska slovesnost pri spominskem obeležju Holmec – 91, ob 11.30 uri pa v Parku Herojev v Slovenj Gradcu.

S položitvijo cvetja ter minuto tišine, se bodo poklonili spominu na umrla rezervna policista Policijske postaje Slovenj Gradec, Bojanu Štumbergerju in Željku Ernoiču, ki sta 28. junija 1991 pri obrambi Mejnega prehoda Holmec, na pragu nove države Republike Slovenije, padla pod sovražnimi streli jugoslovanske armade.

Sočasno se bodo poklonili padlemu pripadniku Teritorialne obrambe, Vincencu Repniku, ki je istega dne življenje daroval za domovino na barikadi v Dravogradu ter Marijanu Dobelšku, inšpektorju policije.

V spomin se jim bodo poklonili tudi na njihovih grobovih na Barbari na Prevaljah, v Starem trgu Slovenj Gradec in v Šmartnu.

IF