23.06.2020
V SB Slovenj Gradec so uvedli predoperativno šolo pred operacijami kolkov in kolen


Po vzoru in izkušnjah drugih bolnišnic so v mesecu juniju v Splošni bolnišnici Slovenj Gradec uvedli predoperativno šolo pri operacijah endoprotez kolkov in kolen. Namen te šole je, da bi paciente in njihove svojce čim bolje pripravili na operativni poseg in razjasnili vsa vaša vprašanja že pred načrtovano operacijo. Poteka pod vodstvom specialista ortopeda Iva Bricmana, dr. med. in sodelavcev različnih medicinskih strok.

Kratka predavanja izvajajo diplomirane medicinske sestre, fizioterapevtke, zdravniki anesteziologi in ortopedi. Predstavijo pripravo na operacijo, njen potek, anestezijske metode, ki jih lahko uporabijo pri operaciji, pooperativno lajšanje bolečin, fizikalno terapijo in pooperativno rehabilitacijo, ter zdravstveno nego, pa tudi obnašanje na oddelku.

V šoli pacienti prejmejo tudi vprašalnike in soglasja, prav tako jim opravijo tudi brise na antibiotike odporne bakterije.

V Splošni bolnišnici Slovenj Gradec verjamejo, da poznavanje načrta rehabilitacije po operaciji in upoštevanje navodil še izboljša sodelovanje s pacienti. Zato bo tudi po odpustu iz bolnišnice z njimi še vedno v stiku diplomirana medicinska sestra, ki vodi predoperativno šolo, spremljala bo počutje, bolečine in morebitne posebnosti. Prav bo prišla tudi povratna informacija o zadovoljstvu z zdravstveno obravnavo med zdravljenjem, še sporočajo iz Splošne bolnišnice Slovenj Gradec.