19.06.2020
Na Primožu na Pohorju spominska slovesnost policijskih veteranov Koroške


Spominski dan policijskih veteranov Koroške, ki je 28. junija kot spomin na osamosvojitvene dogodke, bodo obeležili danes ob 15. uri v Domu krajanov na Svetem Primožu na Pohorju v občini Vuzenica.

Pritiski in grožnje jugoslovanske armade so se v teh dneh močno stopnjevale, 27. in 28. junija 1991 pa je z močnimi borbeni sredstvi napadla Mejni prehod Holmec, ki so ga varovali naši miličniki ob pomoči dveh vojnih oddelkov tedanje milice Slovenj Gradec in enot teritorialne obrambe.

Današnja slovesnost je posvečena spominu na aktivnosti koroških miličnikov – policistov ter njihovih vojnih aktivnosti v času osamosvajanja in osamosvojitvene vojne v obdobju 1990/ 1991 ter trajnemu spominu na padla rezervna miličnika Postaje milice Slovenj Gradec Bojana Štumbergerja in Željka Ernoiča, ki sta padla pri obrambi Mejnega prehoda Holmec 28. junija 1991.

Slovesnosti se bodo poleg policijskih veteranov Koroške udeležili tudi policisti, upokojeni delavci Ministrstva za notranje zadeve Koroške ter člani Regionalnega kluba IPA Koroške. V slovesnem delu jih bo nagovoril župan Občine Franjo Golob in direktor Policijske uprave Celje Niko Kolar. Predsednik Združenja Sever dr. Tomaž Čas ter predsednik Koroških policijskih veteranov Vinko Mlinšek pa bosta članom podelila priznanja Združenja Sever.  Policijsko veteransko društvo Sever za Koroško, ki ima sedež v Slovenj Gradcu, združuje odbore Ravne, Dravograd, Radlje ob Dravi ter Slovenj Gradec, imajo pa preko 450 članov.

 Policijsko veteransko društvo Sever za Koroško pa je ponosni gostitelj redne letne skupščine Združenja policijskih veteranskih društev Sever, ki bo potekala to nedeljo, 21. junija ob 11. uri v dvorani Lopan v Mislinji, udeležujejo pa se je policijski veterani iz vseh 12. policijskih veteranskih društev iz Slovenije ter predstavniki domoljubnih veteranskih organizacij in policije. V kulturnem programu bo sodeloval Policijski orkester, prisotne bosta nagovorila župan Občine Mislinja g. Bojan Borovnik ter predsednik Združenja Sever dr. Tomaž Čas. V Združenju je na teritoriju Slovenije 6500 članov. 

S posebno delegacijo, ki jo bodo sestavljali policist, policijski veteran ter veteran Zveze vojnih veteranov Slovenije, se bodo s položitvijo venca poklonili spominu padlim soborcem v osamosvojitveni vojni 91 v mestnem Parku herojev v Slovenj Gradcu.

 

IF