17.06.2020
Se spominskemu muzeju Prežihova bajta obetajo boljši časi ?

Občinski svet na Ravnah se bo popoldne sestal na izredni seji, ki so jo sklicali zaradi časovne stiske glede razpisa kulturnega ministrstva, na katerega se želijo prijaviti.

Gre za nadaljevanje urejanja spominskega muzeja Prežihova bajta. Poleg hiše, ki je po posegih v letih 1979 in 2008 primerna za oglede obiskovalcev, imajo na Ravnah že dolgo načrte za ureditev skednja pri Prežihovi bajti. Poslopje naj bi uredili tako, da bi pridobili dodatne razstavne prostore , kamor bi postavili stalno zbirko o življenju in delu koroškega kmeta, torej etnološko zbirko, tam bi postavili tudi stalno zbirko o Kuharjevi rodbini , prav tako bi uredili recepcijo ter muzejsko trgovino. Dosedanja prizadevanja občine in koroškega pokrajinskega muzeja niso bila uspešna, več pa si obetajo od novega razpisa ministrstva za kulturo, ki za te namene namenja sredstva v višini milijon evrov. Sredstva bodo razdelili glede na vrstni red prispelih vlog. Investicija je skupaj vredna 335 tisoč evrov, finančna konstrukcija predvideva slabih 200 tisoč evrov državnega denarja, preostali denar, torej približno 135 tisoč evrov , ali 40 odstotkov, pa bi prispevala občina Ravne.

Svetniki bodo danes sprejemali spremenjen dokument investicijskega projekta obnova skednja na zaščitenem območju spominskega muzeja Prežihova bajta, hkrati bodo v rebalansu občinskega proračuna za ta namen zagotovili lastna sredstva.