17.06.2020
Minister Zvonko Černač na Koroškem

Na povabila sveta koroške regije se je na Koroškem mudil minister za strateške projekte in kohezijo Zvonko Černač, ki se je z župani in predstavniki regijske razvojne agencije pogovarjal o aktualnih in načrtovanih projektih.

Še pred sestankom v dvorcu Bukovje je minister obiskal stanovanjsko podjetje Ravne, in potrdil , da se mu po sklepu sedanje vlade ne bo treba združiti z republiškim stanovanjskim skladom. Ostalo bo samostojno, s tem se bodo ohranila tudi delovna mesta.

Na sestanki z vsemi dvanajstimi župani in županjama so ugotovili , da je dostopnost do sredstev evropske kohezijske politike slaba, zato so si za nalogo zastavili poenostaviti sistem črpanja sredstev.

Regijska razvojna agencija je kot vodilni partner aprila letos pri službi vlade za razvoj in kohezijo prijavila projekta Pohorka, s katerim bi reševali sobivanje narave in turizma na Pohorju. Kljub temu, da mora red na področjih Natura narediti država in da ji v tem primeru lokalna skupnost prihaja naproti, do včeraj ni bilo uradnega odgovora na vlogo. Včeraj pa je prispel pisni odgovor in tudi neomajno stališče ministra Černača, da omenjenega projekta ne bodo podrli, če ne bo racionaliziran. Kaj so delali v štirih letih usklajevanja predloga minister ni pojasnil.

Ob koncu koroške turneje si je minister ogledal še čistilno napravo Vuzenica- Muta in gradnjo vodovoda na Muti.