17.06.2020
Zbrali čez 20 ton elektronskih odpadkov

Elektronski odpadki so posebni odpadki, ki zaradi zaradi težkih kovin in drugih nevarnih snovi, ki jih vsebujejo, ne sodijo med mešane komunalne odpadke, zato jih je potrebno ločeno zbirati in oddati na posebna mesta. Možnosti za njihovo oddajo je danes že veliko in ena izmed njih je tudi ulični zbiralnik. Širom države jih je postavljenih že 670, večinoma stojijo na večjih ekoloških otokih. Še posebej mali aparati in baterije se zaradi svoje majhnosti velikokrat znajdejo med mešanimi odpadki, ulični zbiralniki pa marsikaterega izmed njih uspešno prestrežejo in poskrbijo za pravilno obdelavo. Postavljeni so v organizaciji družbe ZEOS, v sklopu projekta Life Gospodarjenje z e-odpadki pod sloganom E-cikliraj, ki je sofinanciran s strani Evropske komisije in Ministrstva za okolje in prostor RS. V Sloveniji so v sklopu te mreže zbrali že dobrih 976 ton tovrstnih odpadkov.

Vse od maja 2017 stojijo tudi v občini Dravograd štirje sivo-zelenih uličnih zbiralnikov za oddajo odsluženih e-odpadkov: malih aparatov . V teh uličnih zbiralnikih se je od njihove postavitve zbralo že skoraj 5,1 ton malih aparatov in odpadnih baterij. V občinah Radlje ob Dravi, Muta, Podvelka, Vuzenica in Ribnica na Pohorju so v petih uličnih zbiralnikih od njihove postavitve zbrali že 7,1 ton malih aparatov in odpadnih baterij, v občinah Mislinja in Slovenj Gradec pa v 8 zbiralnikih, že 10,4 tone teh odpadkov.

Družna Zeos poziva prebivalstvo , da tudi v prihodnje svoje e-odpadke odvržejo v enega izmed zbiralnikov v svoji bližini in tako pripomorejo k pravilni reciklaži dragocenih surovin, iz katerih se bo lahko naredilo nove izdelke. S tem boste prispevali k čistejšemu okolju in ohranjanju naravnih virov.

M. Vrečič