12.06.2020
Poletna ulična razstava v mestnem jedru Slovenj Gradca


Na Trgu svobode v Slovenj Gradcu je na ogled ulična razstava, ki sta jo postavila Koroška galerija likovnih umetnosti in Koroški pokrajinski muzej na tematiki 160. obletnice rojstva skladatelja Huga Wolfa in 100. obletnice rojstva akademskega slikarja Karla Pečka. Javni zavod Spotur pa je svoje štiri panoje postavil pred dvorec Rotenturn. Spotur sodeluje s slovensko turistično kampanjo „Moja Slovenija“, ki vzpodbuja Slovence, da letujejo v domovini, in razstava, na kateri so pokazani izbrani lepi kotički na območju Mestne občine Slovenj Gradec, sodi v sklop te kampanje. Te iste fotografije delijo tudi na družbenih omrežjih, skupaj z njimi tudi videe sedmih turističnih ambasadorjev iz Slovenj Gradca.

Koroška galerija likovnih umetnosti je v ulični razstavi izpostavila izseke iz razstave, ki so jo v galeriji pripravili ob 100. letnici rojstva Karla Pečka „Pečkov Slovenj Gradec“. Z njo prikazujejo njegovo družbeno vlogo v mestu in načine, kako je zasnoval podobo mesta Slovenj Gradec.

Koroški pokrajinski muzej, Rojstna hiša Huga Wolfa je mimoidočim na ogled postavila stare in novejše povečane fotografije o utripu spomina na skladatelja Huga Wolfa. Tako je najstarejša fotografija med razstavljenimi iz leta 1903, na kateri predstojnik SG bolnišnice dr. Hans Harph govori na odkritju spominske plošče Hugu Wolfu na fasadi skladateljeve rojstne hiše. Najmlajša fotografija pa prikazuje predsednika republike Boruta Pahorja, ko je februarja letos položil venec k spominskemu obeležju pri Wolfovi rojstni hiši. Vseh 6 panojev je v barvah celostne grafične podobe Wolfovega leta 2020, ki jo je zasnovala Maja Repotočnik. Del ulične razstave, ki jo je pripravil Koroški pokrajinski muzej, je oblikoval Edi Koraca.

Ulična razstava bo v Slovenj Gradcu stala vse poletje.