08.05.2020
Dela na čistilni napravi Črna že potekajo

Lansko jesen je bila s prižgana zelena luč za gradnjo čistilne naprave v Črni . S tem bodo na zgodnjem koncu Mežiške doline nadomestili najstarejšo, a že močno dotrajano napravo na Koroškem. Čistilna naprava in približno dva kilometra in pol kanalizacijskih cevi bo stalo okrog 3 milijone evrov; 1,6 milijona bo prispeval sklad za regionalni razvoj, 400 tisoč evrov bo primaknilo ministrstvo za okolje in prostor, preostali del denarja bo morala zagotoviti občina . V prvi polovici marca je občina Črna že podpisala pogodbo z izvajalci del. Vodilni partner je družba Slemenšek, partnerja GIP Mirana Igerca in Esot Invest iz Celja..

Zaradi koronavirusa se je začetek gradnje nekoliko zamaknil, vendar zdaj že od 28.aprila na lokaciji čistilne naprave brnijo stroji. Gradnjo so najprej nameravali začeti z graditvijo mostu čez Mežo, vendar so projekt nekoliko spremenili. S soglasjem vodne skupnosti so postavili začasen most, medtem ko je konstrukcija pravega mostu še v izdelavi. Na mestu, kjer bo stala čistilna naprava, zdaj opravljajo pripravljalna dela.

Zaradi nekoliko kasnejšega začetka del rok za dokončanje, ki je v pogodbi opredeljen do konca leta 2021, ni ogrožen, v ta pogodbeni rok je vključeno tudi poskusno obratovanje.