30.04.2020
Prvi maj tokrat drugačen

Prvega maja praznujemo praznik dela, mednarodni dan organiziranega delavstva . Slovenska tradicija prvi maj obeležuje s kresovi, postavitvijo mlajev, jutranjo budnico in shodi tako na predvečer praznika kot na sam praznik .

Zaradi epidemije s koronavirusom letos ne bo kresovanja in ne tradicionalnih shodov ob praznovanju 1. maja. Vendarle bodo marsikje poskrbeli, da praznik ne bo šel neopazno mimo. V občinah Mežiške doline bodo vse tamkajšnje godbe na pihala kljub spremenjenim razmeram slišne ob 6. uri zjutraj.

Na Ravnah bo s pomočjo vožnje gasilskega vozila, ki bo predvajal glasbo, ki so jo poprej posneli glasbeniki budnica zadonela v centru mesta , ter v vseh zaselkih kot tudi v Kotljah. Podobna akcija bo potekala tudi na Prevaljah, kjer pa bo Pihalni orkester organiziral svoje kombinirano vozilo z ozvočenjem . Ob 5. uri bodo z budnico pričela na Prevaljah, nato bodo obiskali še Šentanel, Holmec in Leše. I

V Mežici in Črni je akcija podobna kot na Ravnah. Zvoke pihalnega orkestra Rudnika Mežica bodo iz gasilskega vozila me prebivalce obeh krajev popeljali domači gasilci.

Gasilci so kresni večer in delavski praznik v vseh naštetih krajih obeležili tudi s postavljanjem mlaja.

Posebno pozornost so godbeni glasbi namenili tudi ustvarjalci oddaje Slovenski pozdrav na TV Slovenija 1, ki bo na sporedu v petek, 1. maja, ob 20. uri. V oddaji bodo gledalci lahko prisluhnili posnetkom iz karantene, ki jih je naredilo več pihalnih orkestrov med njimi tudi Pihalni orkester Železarjev Ravne. Že zjutraj ob 6. uri pa nacionalni radio vabi, da godbeniki posamezniki na balkonih ob spremljavi radia zaigrajo budnico...