09.04.2020
Za hitro cesto na Koroško zaradi absurdne tožbe znova pozivi k združitvi sil


Za hitro cesto na Koroško znova pozivi k združitvi sil!

Absurno, na zadnji dan možnosti pritožbe, ko bi postalo pravnomočno gradbeno dovoljenje za odsek ceste Velenje – Slovenj Gradec na delu Gaberke, je novomeško nevladno združenje Rovo vložilo tožbo na upravno sodišče zoper izdano gradbeno dovoljenje. S tem ogroža razvoj Koroške regije.

Kot je zapisal Aljaž Verhovnik, koordinator Mladinske iniciative za 3. razvojno os, je zdaj „Velikonočni zajček" v obliki Združenja ROVO iz Novega mesta vložil tožbo na upravno sodišče zoper izdano gradbeno dovoljenje za odsek 3. razvojne osi med Velenjem in Slovenj Gradcem. Ugoditev tožbenemu zahtevku bi pomenila, da se pričetek gradnje 3. razvojne osi na Koroško močno zaplete.

Mladinska iniciativa za 3. razvojno os je takoj aktivirala vse sile, njihovi prostovoljni pravni strokovnjaki so že izdelali pravno mnenje. Z njihovimi pobudami so na ukrepanje pozvali Svet koroške regije, Ministrstvo za okolje in prostor ter Mestno občino Velenje.

Svet koroške regije je takoj ostro protestiral in obsodil zlorabo nevladnih organizacij, ki v kvazi javnem interesu zahtevajo razveljavitev gradbenega dovoljenja na odseku Gabereke.

Zato so apelirali in prosili Ministrstvo za okolje in prostor, da takoj pripravi odgovor sodišču in daje vso podporo pristojnim službam države, da ohranijo že izdano gradbeno dovoljenje.

Koroški župani menijo, da so snovalci tožbe sebično in manipulativno na zadnji dan pritožbe izkoristili že tako težko trenutno situacijo, ki bo v veliki meri prizadela tudi našo državo. Kot so še zapisali v pozivu, je absurdno, da neko novomeško združenje ROVO s to pritožbo ogroža razvoj Koroške regije in s tem tudi države Slovenije.

Tudi v Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije takšno ravnanje obsojajo in obenem opozarjajo, da obrtniki ter podjetniki Koroške ter Savinjsko-šaleške regije 3. razvojno os nujno potrebujejo. Kot še dodajajo, so gospodarstvo in tudi prebivalci Koroške in Savinjsko-šaleške regije že dolgo čakajo na izgradnjo 3. razvojne osi, ki bi omogočila pospešen razvoj območja. To pa pomeni tudi ustvarjanje novih delovnih mest za mlade generacije s tega območja. Zaviranje gradnje tega pomembnega infrastrukturnega projekta se jim zato zdi nedopustno in neokusno,« je ob tem poudaril Branko Meh, predsednik OZS.
 

IF