31.03.2020
Strožji odlok o omejitvi gibanja prebivalstva

Vlada Republike Slovenije je sprejela Odlok o začasni splošni prepovedi gibanja in zbiranja ljudi na javnih mestih in površinah v Republiki Sloveniji ter prepovedi gibanja izven občin, ki je začel veljati ob polnoči iz nedelje na ponedeljek .
Gibanje, dostop in zadrževanje na javnem kraju je ob upoštevanju ohranjanja varne razdalje do drugih oseb za posameznike je dovoljeno za prihod in odhod na delo ter izvajanje delovnih nalog, opravljanje gospodarskih, kmetijskih in gozdarskih dejavnosti, odpravljanje neposredne nevarnosti za zdravje, življenje in premoženje, varstvo in pomoč osebam, ki so potrebne podpore oziroma zaradi oskrbe ali nege družinskih članov, dostop do lekarn, zdravstvenih in sanitarnih storitev, dostop do tujih diplomatskih in konzularnih predstavništev dostop do storitev za nujne primere, dostop do izvajanja nalog, povezanih z delovanjem pravosodnih organov, dostop do storitev za osebe s posebnimi potrebami.
Prav tako je še vedno dovoljen dostop do trgovin , bencinski črpalk, banj, pošt , avtoservisov in podobnih nujnih zadev.

Če te storitve niso zagotovljene v občini prebivališča, je dostop dovoljen v drugo občino, vendar le do najbližje dostopne storitve po javni cesti ali javni poti.
Podrobnejšo opredelitev vseh navedenih izjem za območje posamezne samoupravne lokalne skupnosti lahko glede na specifične potrebe v skupnosti opredeli župan s sklepom, ki se javno objavi.
V času razglašene epidemije nalezljive je posameznik s stalnim in začasnim prebivališčem lahko nastanjen samo na enem naslovu prebivanja in ga v času razglašene epidemije ne sme spreminjati oziroma se seliti med obema prebivališčema.
Pri gibanju in zadrževanju na zaprtem javnem kraju je obvezna uporaba zaščitne opreme.
Globe za prekrške po tem odloku se izrekajo po Zakonu o nalezljivih boleznih. Izvajanje odloka poleg pristojnih inšpekcijskih služb nadzoruje tudi policija v okviru svojih pristojno
st.

V dopoldanskem info terminu o koronavirusu smo prevereli, kako bo nadzor zaostrenega odloka o prepovedi gibanja izgledal v praksi. Ker je vlada del pristojnosti poverila tudi lokalnim skupnostim smo o izvajanju najprej povprašali župana občine Ravne na Koroškem dr. Tomaža Rožena, ki je povedal, da ne bodo zaostrovali odloka. Ravenski park so sicer ogradili z vrvico, vendar je rekreacija v njem še vedno možna ,seveda ob upoštevanju varnostnih predpisov. Komandir policijske postaje Slovenj Gradec Igor Knez pa je povedal, da so doslej izdali 7 predlogov za prekrškovni organ 28-tim ljudem. Vsi opozorjeni so primerno reagirali. Kar se tiče nadzora gibanja med občinami ne bodo imeli stalnih kontrolnih točk na cesti, ampak bodo nadzorovali selektivno.