19.03.2020
Pogrebi le v družinskem krogu

Življenje se kljub ustavljanju po drugi strani pa vendarle odvija po ustaljenih tirnicah. S tem mislimo na življenjski krog, ki ga naši dragi mestoma sklenejo tudi v teh izrednih razmerah, Javna komunalna podjetja in pogrebne službe so že v začetku tedna sprejele posebne ukrepe. Ob tem, ko v cerkvah do nadaljnjega ne bodo potekale svete maše, se zaradi epidemije, z namenom preprečevanja okužb z novim koronavirusom, spreminjajo tudi režimi ob pogrebih. Poleg obvestil na spletnih straneh javnih komunalnih podjetij, slednja opozarjajo vse svojce, da v primeru smrti svojih najbližjih upoštevajo priporočila, s katerimi jih seznanjajo ob urejanju vsega potrebnega za slovo od pokojnikov. Kot je povedala direktorica Javnega komunalnega podjetja Log, Meta Tasič Bukovec, so zaradi izrednih razmer, ki vladajo v državi, v podjetju sprejeli precej ukrepov. Cvetličarna Barbara bo do nadaljnega zaprta, cvetje in sveče za pogrebe lahko svojci naročijo pri pogrebni službi.

Pisarna pogrebne službe je do nadaljnjega prav tako zaprta. Pogrebna služba pa je dosegljiva 24 ur na dan na njihovi telefonski številki. Pogrebe do preklica opravljajo le še v družinskem krogu.

Poleg razkužil, ki so na voljo v vseh poslovilnih vežicah, so na izredne razmere pripravljeni tudi zaposleni, ki so se po posebnih navodilih NIJZ že opremili s posebnimi zaščitnimi oblačili in drugimi sredstvi, potrebnimi za ravnanje s pokojniki in tudi s svojci. Podoben režim kot na pokopališču Barbara na Prevaljah, velja tudi na vseh ostalih koroških pokopališčih. Ob tem vsa komunalna in pogrebna podjetja še opozarjajo, da naj v izogib širjenja okužb svojci in drugi znanci dosledno upoštevajo navodila in se slovesa od pokojnikov ne udeležujejo, niti v poslovilnih vežicah, niti na njihovih domovih.