18.03.2020
Država bo pomagala delodajalcem


 Odbor DZ za delo je potrdil predlog zakona, po katerem bo država pomagala delodajalcem, ki zaradi pandemije koronavirusa ne morejo zagotavljati dela vsaj 30 odstotkom zaposlenim hkrati in jih bodo napotili na začasno čakanje na delo.

Namen zakona je ohranitev čim več delovnih mest v spremenjenih razmerah na trgu.

Delavci bodo dobili 80 odstotkov nadomestila plače, ki je povprečna plača delavca v zadnjih treh mesecih. Pri tem bo delodajalec kril 60 odstotkov, država pa 40 odstotkov teh 80 odstotkov nadomestila.

Do 80 odstotkov nadomestila plače bodo upravičeni tudi delavci, ki bodo morali biti v karanteni, bo pa v tem primeru plačilo v celoti krila država.

Ukrep bo po sprejetih dopolnilih veljal tudi za samozaposlene, za katere bo veljal tudi odlog plačila socialnih prispevkov za april, maj in junij letos za dve leti.

Obrambni minister Matej Tonin pa je včeraj opomnil, da še vedno čakajo na dobavo 1,5 milijona zaščitnih mask. Ponovil je poziv podjetjem, naj občinskim štabom civilne zaščite sporočijo svoje potrebe po zaščitni opremi, a opomnil, da je v tem trenutku še nimajo.

sta