16.03.2020
Pozivi ZSSS vladi za ukrepe delodajalcev, naj razbremenijo delavce


 

Predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije, Lidija Jerkič je na vlado in ministre naslovila javni poziv , naj odgovorno obnašanje v pogojih epidemije omogoči tudi delavcem.

Glede na to, da oblasti pozivajo pozivate k odgovornemu ravnanju, osamitvi, izolaciji in skrbi za sebe in druge in ob tem, da je jasno je, da nekateri ne morejo kar oditi, da potrebujemo zdravstvo, oskrbo in nujne službe, pa ne bomo ničesar dosegli, če se bo v podjetjih delalo v nespremenjenem obsegu. Nikakor ni mogoče izvajati ukrepov, če je na kupu veliko število ljudi, noben ukrep ne bo pomagal, če se ne moremo izogniti stikom.

Nekateri delodajalci ravnajo odgovorno in že zapirajo vrata ali spreminjajo način dela, nekateri priporočila ignorirajo, z delom nadaljujejo nespremenjeno in celo prepovedujejo dopuste.

Sindikat predlaga , naj vlada omeji delovanje podjetij, če ne gre drugače, z izrednimi ukrepi in interventnim zakon, ki se sprejema ta teden in v katerega je mogoče vključiti dodatne varovalke za delavce.

Po informaciji predsednika sindikalne konference Skei za Koroško Vilija Novaka, v vseh podjetjih te branže na Koroškem še delajo. Ponekod so uvedli zaščitne ukrepe, na primer v skupini Tab , kjer merijo temperaturo zaposlenim, kar velja tudi za zunanje dobavitelje, prav tako so poskrbeli za zaščitna sredstva.

Tudi v družbi Sij Ravne Systems že merijo temperaturo , pridobili so zaščitne maske in dezinfekcijska sredstva.

V družbi Sij Metal Ravne tega še niso uspeli zagotoviti, je pa na skupnem sestanku z vodstvom sindikat predlagal, da glede zaščitnih sredstev najdejo pomoč pri drugih podjetji, prav tako so pozvali, da se rešijo problemi tistih, ki nimajo zagotovljenega varstva otrok ter delavcev, ki so obtičali v tujini. Sindikat tudi zahteva ,da se za 140 zaposlenih, ki so starejši od 55 let najdejo alternativne rešitve. Sindikat tudi poziva, da se namesto radikalni ukrepov , ki bi delavce močno udarili po žepu, najdejo drugi ukrepi

MV