10.03.2020
Vsi testi na obolenje s koronavirusom na Koroškem doslej negativni


Ukrepi zaradi epidemiološke situacije za zajezitev širjenja okužb z novim koronavirusom so se v zadnjih dneh poostrili, še zlasti potem, ko je Ministrstvo za zdravje izdalo Odredbo o prepovedi zbiranja na večjih javnih prireditvah in v javnih prostorih. Tudi na Koroškem so ukrepi podobni kot v drugih državah s ciljem, da uspemo širjenje okužbe vzdrževati na meji, ko jo obvladamo. Nas je zanimalo, koliko testiranj smo do danes opravili na Koroškem.

Neda Hudopisk, vodja Območne enote NIJZ Ravne na Koroškem  je povedala, da smo v vstopni točki preverjanja suma okužbe z novim koronavirusom v ZD Slovenj Gradec opravili 12 testov in vsi so bili doslej negativni. Tega se lahko le veselimo, vprašanje pa je, ali nam bo to uspevalo še naprej. Večina organizatorjev po odredbi Ministrstva za zdravje odpoveduje prireditve, tudi znamenite športne bodo brez gledalcev. Brez gledalcev bodo tudi tekme Rokometnega kluba Slovenj Gradec, prav tako odpadejo z načrtovane prireditve v kulturnih in drugih javnih ustanovah, tudi v Splošni bolnišnici Slovenj Gradec so odpovedali informacijske stojnice z brezplačnimi meritvami ob svetovnem dnevu ledvic. Ukrepe je Neda Hudopisk ocenila za nujne in pohvalila sodelovanje ter koordinacijo med vsemi  pomembnimi partnerji NIJZ-a v korist zdravja vseh prebivalcev.  

Upoštevanje in izvajanje ukrepov za zajezitev širjenja koronavirusa med prebivalstvom je odgovornost, ki je ne velja spregledati, prav tako ne samozaščitnih ukrepov, ki jih vedno znova poudarja stroka. To so umivanje rok z milom, kašljanje in kihanje v rokav ali robec, izogibanje javnim prostorom z več ljudmi, izogibanje javnim prevoznim sredstvom in upoštevanje navodil zdravstvenih delavcev. Na Območni enoti NIJZ na Ravnah poudarjajo in opozarjaj ljudi, v kolikor so bili na ogroženih območjih in če sumijo, da bi lahko zboleli z novim koronavirusom, imajo klinične znake povišane temperature, kašljajo ali težko dihajo, naj ostanejo doma, se izogibajo stiku z drugimi ljudmi in pokličejo po telefonu svojega izbranega zdravnika. Če ta ni dosegljiv, lahko pokličejo na objavljene dežurne telefonske številke posameznih zdravstvenih domov.

Pomoč prebivalcem pri iskanju zanesljivih informacij v zvezi z novim koronavirusom je Urad vlade za komuniciranje v sodelovanju z Ministrstvom za zdravje, Nacionalnim inštitutom za javno zdravje, Infekcijsko kliniko in Ministrstvom za javno upravo. Ne gre pa zaupati posameznikom ali družbam, ki ponujajo nepreverjene izdelke in storitve, še poudarjajo pristojni.

IF