06.03.2020
Tudi na Prevaljah projekcija filma Tihi večeri

Prejšnji teden je bila v Slovenj Gradcu koroška premiera dokumentarno-igranega film Tihi večeri , ki prikazuje življenje in delo pisatelja, duhovnika in domoljuba Frana Ksaverja Meška. Ob tej priložnosti nam je o samem filmu več povedal David Sipoš, producent in režiser filma ter daljnji Meškov sorodnik.

Projekcijo filma Tihi večeri, bo drevi ob 18. uri tudi v Družbenem domu na Prevaljah v sodelovanju s filmskim Studiom Sipoš pripravilo Kulturno društvo Mohorjan ,skupaj z občino Prevalje in župnijama Prevalje in Šentanel.

Projekcije filma se bodo udeležili avtorji, člani igralske ekipe, vodstvo celjske Mohorjeve družbe, organizatorji pa bodo v sodelovanju s Koroško osrednjo knjižnico in Gimnazijo Ravne na Koroškem pripravili tudi kulturni program in pogovor z ustvarjalci filma.

Prevaljčani oz. Šentanelci imajo Meška tudi za svojega, saj je v Šentanelu nad Prevaljami služboval šest let, v letih 1901 do 1906, in tukaj napisal Mir Božji, Ob tihih večerih in roman Na Poljani. S Šentanela je odšel v župnijo Marijo na Zilji, zadnja njegova fara na duhovniški poti pa so bile Sele pod Uršljo goro, kjer je služboval polnih štirideset let.