05.03.2020
Festival Igraj se z mano simbol inkluzije


Že 14. leto teče Festivalsko leto »Igraj se z mano«, niz dogodkov, katerih otvoritveni se je včeraj namesto v Cankarjevem domu, kot leta doslej, zgodil v Koroški galeriji likovnih umetnosti v Slovenj Gradcu. 300 otrok iz vse Slovenije je postavljalo razstavo največjega likovnega natečaja otroške risbe, namenjenemu vključevanju, inkluziji, in sodelovalo v izobraževalnih, predvsem pa zabavnih delavnicah.

Organizatorji Festivala »Igraj se z mano« se trudijo, da bi imeli vsi ljudje možnosti sodelovanja znotraj širše družbe, tako tudi otroci in odrasli s posebnimi potrebami ali učenci z značilnim razvojem. Festival je simbol vključevanja, kajti to mora vedno biti pozitivna izkušnja, kjer uspeh dosežejo in začutijo prav vsi, to pa je ravno področje likovne umetnosti.

Ljudje potrebujemo vključevanje, družba potrebuje normalizacijo, pomeni »da smo zraven«, šele takrat postavljamo napredne norme, zaradi katerih je svet lepši, boljši, je še bilo slišati na odprtju razstave. Na festivalu sodelujejo različne populacije, odrasli, otroci, starejši, onemogli, otroci s posebnimi potrebami, z značilnim razvojem. Samo iz Gimnazije Slovenj Gradec je sodelovalo 29 dijakov prostovoljcev.

Na likovni natečaj Festivala »Igraj se z mano« pod vodstvom Koroške galerije je prispelo čez 7000 risb, sodelovalo je tudi več kot 1000 mentorjev.  Otvoritveni dogodek je bil prestavljen iz Cankarjevega doma Ljubljana v Slovenj Gradec, ker festival ne sme biti centraliziran, poanta je v tem, da gredo med ljudi, v ruralna področja, da se glas po sodelovanju sliši vsepovsod.

AP