30.01.2020
Začelo se je praznovanje 160. obletnice rojstva skladatelja Huga Wolfa


Praznovanje 160. obletnice rojstva velikega skladatelja Huga Wolfa se je začelo ta četrtek, ko je Pošta Slovenije v skladateljevi rojstni hiši na Glavnem trgu predstavila svojo izdajo priložnostne poštne znamke v seriji »Znamenite osebnosti«, poleg te tudi žig in ovojnico.  Zasnovala jih je oblikovalka Maja Tomažič in zanje kot večplastno digitalno ilustracijo uporabila portretno fotografijo Huga Wolfa, posneto približno 10 let pred skladateljevo smrtjo. Del portreta je tudi njegov impresiven podpis, ki je prav tako kot note vektorsko izrisan. Na znamki je tudi del notnega zapisa iz enega od Wolfovih samospevov iz Mörikejeve pesmarice. Vse to gradivo hrani Koroški pokrajinski muzej.

Koroško filatelistično društvo in Filatelistično društvo Slovenj Gradec sta v Rojstni hiši Huga Wolfa odprla priložnostno filatelistično razstavo. Predstavili so tudi maksimum kartico, ki jo je oblikoval arhitekt Borut Bončina. V počastitev 160. obletnice rojstva Huga Wolfa sta jo kot dodatek k priložnostnem filatelističnem sklopu Pošte Slovenije v sodelovanju z obema filatelističnima društvoma založila Koroški pokrajinski muzej in Mestna občina Slovenj Gradec.

Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije pa je na novinarski konferenci v Rojstni hiši Huga Wolfa razgrnilo rezultat njihovega natečaja za logotip, oziroma za izbor celostne grafične podobe obeležitve 160-letnice rojstva skladatelja Huga Wolfa. Zmagal je predlog avtorice Maje Repotočnik. Predstavili so še spletno stran ministrstva, ki bo predstavljala nabor vseh dogodkov, ki se bodo navezovali na praznovanje jubilejnega leta v Sloveniji in tujini.

 

AP