30.01.2020
Milanu Kamniku smo izročili priznanje Koroška osebnost leta 2019


V uredništvu Koroškega radia smo podelili priznanje Koroška osebnost leta 2019 koroškemu glasbenemu ustvarjalcu Milanu Kamniku, ki so mu poslušalci Koroškega radia v glasovanju med letošnjimi nominiranci v družbi z Janjo Garnbret in Marjeto Ročnik, namenili največ glasov.

V preteklem letu je Milan Kamnik z velikim koncertom v novi dvorani v Kotljah in z izidom nove plošče "A še mam sploh pravico" praznoval 45. letnico svoje bogate glasbene poti. Pri podelitvi priznanja smo mu pripravili oddajo Sredina sredica, s katero smo se poklonili njegovi ustvarjalnosti. Potem, ko mu je čestital tudi župan občine Ravne, dr. Tomaž Rožen, je Milan dejal, da je njegova kulturna ustvarjalnost bila nagrajena, ker je ostal na Koroškem doma, drugače ne bi mogel ustvarjati na takšen način. Župan je izpostavil vse nagrade občine, saj je Milan ambasador Koroške, njenih ljudi in koroškega narečja, ki je del identitete Koroške. 

Milanovi glasbeni sopotniki so še danes prepoznavni koroški glasbeniki, razen Tonija Apohala, s katerim sta ustanovila Duo Kora, kasneje pa ansambel, ki je redno ob sobotah nastopal v ravenski kavarni. V oddaji se je skupne glasbene preteklosti in tudi sedanjega sodelovanja spomnila njegova glasbena sopotnica Marjana Mlinar, ki je izpostavila pomen njegove glasbe, poslanstva in ohranjanja narečja. Kakšen vzornik na glasbeni poti je njen ata, je povedala Milanova hči Mojca, ki je po njegovi zaslugi zajdrala v glasben vode in je ata Milan predstavljal njen prvi stik z glasbo. Kako odlično je povezal koroško narečje in kantry glasbo, je v oddaji izpostavil Peter Orešič, ki je Milana popeljal čez lužo in ga spremljal pri snemanju novih skladb kar trikrat. Izpostavil je, kako je Milan ponesel koroško narečje preko meja Koroške do mnogih, ki dotlej niso vedeli kaj pomeni ibržnik, rukzok, ajznpon .....

Milan Kamnik je o načrtih za naprej dejal, da ima še veliko dela do glasbenega Abrahama in da ga podpore tako domačih, poslušalcev kot tudi otrok, ki pojejo njegove pesmi, ženejo naprej.

IF