16.01.2020
Kanalizacijo na Prevaljah že gradijo, letos tudi začetek gradnje same čistilne naprave

Župan občine Prevalje dr. matic Tasič pripravil sprejem za novinarje, na katerem je prisotne seznanil z deli ,ki so bila v občini opravljena v lanskem letu in z načrti za letos. Zagotovo bo obe najbolj zaznamovala gradnja kanalizacije in čistilne naprave.

Aprila lani je država izdala sklep o sofinanciranju Odvajanja in čiščenju odpadne vode v porečju Meže 2, kot se uradno imenuje gradnja kanalizacije in čistilne naprave Prevalje. Do leta 2023 bo tako zgrajenih 5353 metrov kanalov, 2 razbremenilnika , 4 črpališča in čistilna naprava za potencialnih 7000 populacijskih enot. Precej časa so se na Prevaljah mučili s finančno konstrukcijo, ki pa se je precej izboljšala . Država je odobrila 3,8milijona evrov, in ker so pri razpisih izpogajali ugodne cene so s tem dosegli praktično enako pokritost investicije s tujim denarjem kot v drugih koroških občinah.

Medtem ko kanale že polagajo, je gradnja same čistilne naprave zdaj v fazi projektiranja, sledi gradbeno dovoljenje in začetek del. Zaradi lokacije v dokajšnji bližini naselja Pod gonjami je pomembno tudi to, da naprava s smradom ne bi vplivala na okolico. Župan Tasič zatrjuje, da so pri razpisu zahtevali strožje pogoje ,kot jih sicer predvideva zakon. Objekt bo popolnoma zaprt, izpusti zraka bodo šli v okolje preko posebnih filtrov, prav tako bo sama stavba in okolica z ozelenitvijo ločena od naselja.

Zatrjuje tudi , da je civilna iniciativa, ki se je uprla gradnji, seznanjena z vsemi podatki in da pred njo ničesar ne skrivajo...