08.01.2020
Črna se je preko kitajskega Harbina povezala s svetom


V teh dneh se, kot smo že poročali, delegacija občine Črna na Koroškem na čelu z županjo mag. Romano Lesjak, udeležuje festivala ledenih skulptur v kitajskem mestu Harbin.

Črnjani na Kitajskem s tem utrjujejo že lani sklenjene prijateljske vezi, ki so jih sklenili ob črnjanskem prazniku ob Turističnem tednu, povezujejo pa jih tudi snežne oziroma ledene skulpture, zdaj pa sta Črna in Harbin podpisala tudi sporazum o sodelovanju.

Županja občine Črna Romana Lesjak se je udeležila tudi gospodarskega foruma, na katerem so bili prisotni predstavniki 42 mest z vsega sveta in predstavniki podjetij, ki delujejo v novi prosto prodajni coni tega kitajskega velemesta. Ob razpravi o pomenu trajnostnega razvoja za napredek lokalne skupnosti, so župani uskladili tudi besedila Harbinske deklaracije - iniciative o trajnostnem razvoju in okolju prijaznih praksah v lokalnih skupnostih. Županja Črne je izpostavila pomen čiste pitne in vsem dostopne vode kot vrednote in omenila pozitivne učinke sanacije s svincem onesnaženega okolja na območju občine.

Črnjanska županja Romana Lesjak je njihov obisk na Kitajskem ocenila zelo pozitivno, saj kot je dejala, so zastopali tako Slovenijo kot Koroško in Črno na Koroškem. Pri tem je poudarila izjemne snežne in ledene skulpture, ki Črno povezujejo s Harbinom, s podpisom deklaracije pa so sodelujoči v šestih točkah začrtali želje, ki jih povezuje sneg in led. Ob tem so spoznali kar veliko županov in odposlanikov mest iz 21 držav sveta, s čimer, je dajala županja, je Črna sedaj povezana s celim svetom.  :

V Harbinu , ki je pozimi odet v sneg in let, so prepoznavni po skulpturah iz ledu, imajo pa tudi park skulptur iz snega, ki spominja na črnjanske gradove. Črnjansko delegacijo spremlja tudi kralj Matjaž in vabi na skorajšnjo gradnjo snežnih gradov v Črni na Koroškem. Županja Lesjakova še pove, da se domov na Koroško vračajo s številnimi stkanimi prijateljskimi vezmi in da si bodo v duhu deklaracije prizadevali narediti čim več dobrega skupaj s prijateljskimi mesti za vso Koroško. 

V Harbinu je v sklopu festivala potekal še simpozij zimskih pobratenih mest.