07.01.2020
KGLU v letu 2020

V Koroški galeriji likovnih umetnosti v Slovenj Gradcu je še do konca februarja na ogled razstava »Arte Utile« akademskega kiparja Pina Poggija, potem pa bodo, po gostujočih dogodkih - kot so festival in razstava »Igraj se z mano« in še nekaterih, - odprli veliko razstavo ob 100. obletnici rojstva akademskega slikarja in vizionarja na kulturnem področju, Karla Pečka.

V Galeriji Ravne pa bodo v prvi polovici januarja odprli razstavo slik enega najpomembnejših slikarjev in grafikov druge polovice 20. stoletja v Sloveniji in tudi širše, akademskega slikarja Bogdana Borčiča, izbor umetnikovega poznega obdobja iz zbirke Koroške galerije.

V Slovenj Gradcu bodo prvo polovico leta 2020 posvetili 100. obletnici rojstva Karla Pečka. Marca ga bodo na razstavi v Koroški galeriji likovnih umetnoti predstavili kot umetnika, ki je s svojim delovanjem zaznamoval tudi javni prostor. Pokazali bodo Pečkove vitraže in mozaike, ki so »in situ« in krasijo notranjosti nekaterih javnih zgradb.

Poleti se obeta mednarodna razstava ob 100. obletnici koroškega plebiscita. Razstavo, ki se bo ukvarjala s temo »meje« nasploh, bo Koroška galerija pripravila skupaj s Centrom sodobnih umetnosti iz Celja in galerijo Wernerg Berg Muzej iz Pliberka, katera bo na isto temo jeseni pripravila tudi simpozij.

Jeseni bo tudi med-institucionalna razstava likovnih del Lojzeta Logarja. Za konec leta 2020 pa v Koroški galeriji likovnih umetnosti v Slovenj Gradcu načrtujejo še predstavitev obogatitve lastne zbirke v zadnjih 10-tih letih, torej novosti v zbirki od 2010 do 2020. Posebno bo to, da bo

del te razstave v sklopu širše razstave Moderne galerije Ljubljana z naslovom »Južna ozvezdja – poetike neuvrščenih« odpotoval v Južno Korejo.

Ajda Prislan