13.12.2019
Do zaključka poslovnega leta Splošna bolnišnica Slovenj Gradec pričakuje uravnotežen proračun


Svet zavoda Splošne bolnišnice Slovenj Gradec se je seznanil s poslovanjem bolnišnice od januarja do septembra, poslovanje pa je še vedno negativno, če bo program realiziran kot je bilo dogovorjeno, bi lahko bolnišnica poslovala uravnoteženo. 

Ob tem je potrebno povedati, da v tem obdobju program bolnišnice še ni realiziran in je izguba od januarja do septembra enaka lanski v term obdobju, 876 tisoč evrov. Gre pa bolnišnici na roko aneks št. 3, ki zagotavlja poplačilo vsega programa, pa tudi nekaj preseženega. Kot je pojasnil direktor bolnišnice Janez Lavre, prilakuje konec leta uravnoteženo poslovanje, saj je realizacija programa dobra, precej dodatnih sredstev jim prinaša sklenjen Aneks št. 3, saj bodo realizirali program, ki ga z internim prestrukturiranjem niso mogli, kar jim je odvzelo 500 tisoč evrov, ker pacientov in zdravnikov ni bilo za realizacijo. 

Je pa na finančnem področju nekaj bolnišnic v Sloveniji, pa tudi slovenjgraško ,presenetila po podločbi inšpektorata za proračun glede porabe sredstev finančne injekcije za sanacijo izgube v letu 2017, ki je znašala 5,2 milijona evrov, ko je Urad za nadzor proračuna bolnišnici naložil vrnitev neporabljenih sredstev sanacije s presečnim rokom porabe do 30. novembra 2017. Prvotno tega roka ni bilo, zato so menili, da sredstva lahko za poplačila zapadlih obveznosti porabijo do konca leta 2017. Direktor Janez Lavre je pojasni, da se bodo z vsemi pravnimi sredstvi borili za teh nekaj več kot 500 tisoč evrov porabe sanacijskih sredstev za poplačilo zapadlih obveznosti, ki so jih izvedli med koncem novembra in decembra. Lavre je poudaril, da so jim bila ta sredstva odvzeta nezakonito, bodo pa še videli, kako bodo nastopili, ali sami ali pa v sodelovanju z drugimi petimi bolnišnicami, ki imajo podoben problem. Zdaj čakajo, je dejal Lavre, da bodo dobili odgovor na pritožbo, potem pa se bodo odločili za nadaljnje korake. Svet zavoda Splošne bolnišnice Slovenj Gradec je vodstvo pooblastil, da izrabijo vsa pravna sredstva, da jim ta sredstva ne odvzamejo.

To je hud likvidnostni udarec za bolnišnico, saj Zavod za zdravstveno zavarovanje bolnišnici do konca leta še ne bo nakazal akontacije, ta bo šele januarja in se bolnišnica zaradi tega zadolžuje pri zakladnici do 3. januarja za plačilo prispevkov in za plačilo dobaviteljev.

IF