09.12.2019
V Ribnici na Pohorju že 49. Severjev dan


V nedeljo zvečer so se gostje in obiskovalci v polni dvorani OŠ Ribnica na Pohorju že 49.tič poklonili spominu na Staneta Severja, igralca, ki je 18.decembra leta 1970 zadnjič nastopil z monodramo Krotko dekle Fjodora Mihajloviča Dostojevskega, med katero se je zgrudil in umrl. Vsako leto to prireditev, ki je zaznamovana s predstavo enega, obiščejo velika imena slovenskega umetniškega in političnega prostora. Pisatelji, ministri, poslanci in igralci. Lansko leto je občinstvo s svojo monokomedijo zabaval Uroš Fuerst, leto prej Polona Vitrih.

Tokrat je monodramo Večni otrok izraelske pisateljice Nave Semel odigrala igralka Celjskega gledališča Manca Ogorevc. Ganljiva predstava je izpoved matere z otrokom z Downovim sindromom, ki gledalcev ni pustila ravnodušnih.

Predstavo je igralka premierno letos odigrala v angleškem jeziku, ogledal si jo je tudi mož zdaj že pokojne avtorice, njen pogoj pa je bil, da predstavo odigra igralka, ki je mati. Gorenjka Manca Ogorevc je mati treh otrok in s to predstavo v decembru potuje v Rusijo. Prireditev so s svojim nastopom popestrili mladi in stari kulturniki občine Ribnica na Pohorju. Po končani predstavi in pogovoru z igralko so ustvarjalci večera položili venec k spominski plošči na gostišču v centru Ribnice, kjer je umrl Stane Sever

ŠŠ