05.12.2019
Partnerstvo za Pohorje v izvedbo prihodnje leto


V  oddaji Koroška pod drobnogledom smo predstavili projekt trajnostnega razvoja Pohorja in skupne promocije. Prihodnji teden bodo partnerji projekta podpisal partnersko pogodbo, v izvedbo pa bo projekt vstopil v letu 2020. 

Že septembra so se na pobudo Mestne občine Maribor in tamkajšnje Regionalne agencije srečali partnerji projekta trajnostnega razvoja Pohorja in skupne promocije, ki bodo še ta mesec, potem ko so se seznanili s konceptom in nalogami projekta, tik pred podpisom partnerske pogodbe. Osrednji cilj projekta Pohorje je razvoj potrebne infrastrukture in celostna podoba ter promocija Pohorja.  Vodenje Mariborske razvojne agencije, ki bo koordinator projekta,  je pred kratkim prevzel Uroš Rozman, dotlej je bil član RRA Koroška in je, naj spomnimo, pred tem zasnoval in vodil projekt Dravske kolesarske poti.

Rozman je pojasnil koncept delovanja Partnerstva na Pohorju, ki v predlogu združuje 19 občin na in ob Pohorju, vse tri regionalne razvojne agencije, vse tri največje turistične ponudnike na Pohorju ter ključne turistične zavode. Povezani v Partnerstvo za Pohorje bodo lahko začeli usklajevati cilje in vsebine, izvajati projekte ter tako ustvarili zeleno destinacijo z evropsko uveljavljeno tržno znamko. S sodelovanjem tudi drugih deležnikov na nacionalnem nivoju pa bodo lahko izboljšali ter pospešili razvoj potrebne infrastrukture, ki bo Pohorje kot zelene destinacije približal drugim podobnih destinacijam v razviti Evropi. 

Dosedanja analiza je pokazala, da je bilo več poskusov posameznih področij in institucij za razvoj Pohorja, vendar prave skupne povezave, partnerstva doslej še ni bilo. Glede Pohorja je več interesov, zato partnerstvo tokrat obeta več in so ga smelo pozdravili tudi župani koroških občin, ki so v proračunih že rezervirali sredstva za ta projekt.

Partnerji projekta, ki bo startal v novem letu 2020, se bodo s podpisom partnerske pogodbe zavezali k finančni in siceršnji podpori in sodelovanju.

 

IF