28.11.2019
ZZZS bo upravičenim vrnila denar od cepljenja za gripo

Kot smo že poročali, letos cepljenje proti gripi poleg osebnih zdravnikov izvajajo tudi v ambulantah NIJZ. Čeprav so sprva javnost obvestili, da v njihovih ambulantah cepijo zgolj tiste paciente, ki se cepijo samoplačniško, četudi so kot rizični upravičeni do brezplačnega cepljenja, so na NIJZ dobili neuradno informacijo, da bodo na Ministrstvu za zdravje izvajalce cepljenja seznanili glede obračuna za povračilo stroškov cepljenja tistim, ki so se samoplačniško cepili proti gripi, vendar imajo v letošnjem letu pravico do brezplačnega cepljenja iz obveznega zdravstvenega zavarovanja. Gre za osebe, starejše od 65 let, kronični bolniki, osebe z izrazito povečano telesno težo in indeksom telesne mase več kot 40, ter nosečnice.

Nacionalni inštitut za javno zdravje pred spremembo Pravilnika o določitvi Programa cepljenja in zaščite z zdravili za leto 2019 ni imel pravne osnove za cepljenje omenjenih oseb na stroške Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije. Iz tega izhaja vprašanje pravnih podlag za povračilo sredstev cepljenja proti gripi, ki je bilo izvedeno pred spremembo Pravilnika.

Ljudje, ki sodijo v ogrožene skupine in so letos upravičeni do brezplačnega cepljenja proti gripi, lahko zahtevajo vračilo denarja, če se v prvem tednu cepljenja niso cepili pri svojem osebnem zdravniku in so zato morali plačati, pa že navajajo na ministrstvu za zdravje. Denar naj zahtevajo tam, kjer so se cepili. Ti bodo potem stroške uredili z ZZZS.

KV