28.11.2019
Nova lokacija licitacije vrednejšega lesa je v Podgorju

Po lanski rekordni licitaciji vrednejših lesnih sortimentov v Slovenj Gradcu je ostalo odprto vprašanje, kje bodo organizatorji pripravili letošnjo, 14. dražbo, saj je dosedanji prireditveni prostor na Ozarah preko poletja dobil povsem novo podobo. S številnimi novozgrajenimi objekti in pripravljenim prostorom za nove stanovanjske objekte nikakor več ni primeren za licitacijo v tako velikem obsegu. Kot pravijo organizatorji, Društvo lastnikov gozdov Mislinjske doline, Zveza lastnikov gozdov Slovenije in Zavod za gozdove Slovenije, bo letošnja licitacija potekala na novi lokaciji v Podgorju pri Slovenj Gradcu, pri kmetiji Vrčkovnik. Lokacija se nahaja v neposredni bližini gostilne Rogina, na travniku proti gostilni Kovač in je dostopna z dveh strani po državni oziroma lokalni cesti. Teren je primeren za dovoz hlodovine, možno ga je tudi sproti utrjevati, tako, da organizatorji tudi letos pričakujejo dober odziv tako lastnikov hlodovine kot kupcev.

Dovoz hlodovine se bo pričel v petek, 3. januarja in zaključil v soboto, 18. januarja 2020. Ogled za kupce bo mogoč od 25. januarja do 4. februarja 2020, ko bo v gostišču Murko potekalo tudi javno odpiranje ponudb. Dan odprtih vrat bo v sredo, 19. februarja 2020.

Lastnike gozdov organizatorji pozivajo, da se pred posekom lesa obrnejo na svojega revirnega gozdarja, tudi tokrat pa naj bo vodilo kvaliteta lesa, ki bo gotovo tudi na tokratni licitaciji dosegel visoke cene. Lani se je za več kot 900 kubičnih metrov lesa zanimalo 39 kupcev, najvišje cene pa so ponovno dosegli hlodi gorskega javora, gorskega bresta in macesna. Med rekorderkami je bila tudi smreka, za 12 metrski hlod je lani lastnik prejel kar 4. 629 evrov.


KV