19.11.2019
Sirene naznanile konec nevarnosti poplavljanja Drave v Dravogradu


Sirene so danes v torek popoldne po 14. uri v Dravogradu opozorile, da je konec nevarnosti poplavljanja reke Drave, tako se je danes odločil štab civilne zaščite občine Dravograd, pretok reke Drave ob vstopu v Dravograd pri Hidroelektrarni se je ustavil na 620 kubičnih metrov na sekundo, takšna pa je tudi napoved pretoka za naslednje dni.

Štab CZ Dravograd se je tudi zahvalil vsem, ki so sodelovali pri izvajanju preventivnih ukrepov, predvsem pa gasilcem, brez katerih  izvedba takšnih akcij ne bi bila mogoča. Pri tem so izpostavili strpnost in upoštevanje navodil občanov in občank.

O povečanem pretoku reke Drave začne v skladu s protokoli in pravilniki avstrijski upravljavec Drave, družba Verbund, obveščati slovenskega, Dravske elektrarne Maribor, pri pretokih nad 800 kubičnih metrov na sekundo. Sodelovanje je zelo dobro, zgledno, zatrjujejo v Dravskih elektrarnah.

V današnjem sporočilu za javnost so poudarili tudi, da sam protokol obveščanja od nekdaj deluje nemoteno in da je deloval tudi v času poplav novembra leta 2012, ko po navedbah Dravskih elektrarn torej ni šlo za težavo v komunikaciji, temveč za odločitev družbe Verbund glede praznjenja bazenov hidroelektrarn, kar je imelo znane posledice. Zato lahko trdimo, da so tokrat pravočasno reagirali.

Zaradi posledic poplav 2012 so oškodovanci na več slovenskih sodiščih proti Verbundu vložili okoli 80 tožb, s katerimi od Verbunda terjajo za 107 milijonov evrov odškodnin. Epiloga pa ni dočakala še nobena tožba.

IF