19.11.2019
Znani so rezultati monitoringa ob hmeljiščih

Mestna občina Slovenj Gradec je objavila rezultate vzorčenja rastlin, tal in zraka ob škropljenju hmelja, ki ga je avgusta letos po naročilu občine izvedel Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano. Kot je razvidno iz poročil, ki so jih spisali na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje in Nacionalnem laboratoriju za zdravje okolje in hrano, rezultati letošnjih meritev niso pokazali večjega zanosa škropiv v bližjo okolico tretiranih površin. Izmerjene koncentracije analiziranih parametrov so bile zelo nizke, tako pri vzorčenju zraka, kot tudi tal in vrtnin. Rezultati se nanašajo na konkretno škropljenje, uporabljeno škropivo, koncentracijo aktivne substance, način škropljenja izvajalcev, vremensko situacijo in lokacijo vzorčenja. V tem smislu rezultati potrjujejo, da ob upoštevanju vseh preventivnih ukrepov in primernih vremenskih pogojih, do zanosov škropiva ne prihaja. Podobno ugotavljajo tudi rezultati iz uradnega nadzora. Kot navajajo v poročilu Nacionalnega inštituta za javno zdravje, ki je tokrat monitoring tudi koordiniral, to še ne pomeni, da zanosi škropiva niso možni, če potrebni ukrepi ne bi bili upoštevani in škropljenje ne bi bilo izvedeno skladno z veljavnimi pravili. Do tega v praksi ne bi smelo prihajati, niti ni sprejemljivo, da bi tovrstne preskuse izvajali izven nadzorovanih pogojev.

Za večje zaupanje javnosti do izvajalcev škropljenja, so še dodali v poročilu NIJZ, pa je potrebno izvajati dejavnost v skladu z veljavnimi predpisi in dobro prakso ter v sodelovanju z okoljem iskati dogovor o širših varovalnih območjih na najbolj občutljivih lokacijah. Župan Mestne občine Slovenj Gradec Tilen Klugler je pretekli petek že sklical sestanek z vsemi vpletenimi deležniki. Sestanka so se udeležili predstavniki Mestne občine Slovenj Gradec, Ministrstva za kmetijstvo, Nacionalnega instituta za javno zdravje, Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano, Civilne iniciative za varovanje okolja in zdravja ter Hmeljarjev Mislinjske doline. Odzive smo zbrali in predstavili tudi v današnji oddaji Koroška pod drobnogledom. Matej Ivartnik, koordinator monitoringa iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje pravi, da ob upoštevanju vseh pravil škodljivih učinkov škropljenja ne bi smelo biti, in zadnji rezultati kažejo prav to. Kot je pojasnil župan MOSG, naročnice in plačnice monitoringa, Tilen Klugler, so rezultati relevantni, dodatne meritve pa so odvisne od občinskega sveta. Zagotovo je želja, da se v občini opravijo meritve tudi drugih potencialnih onesnaževalcev, od industrije pa vse do prometa in kmetijstva. Če bo sklep občinskega sveta, da bi za to še namenili proračunska sredstva, jih tudi bodo. Monitoringa za druge onesnaževalce si želijo tudi hmeljarji, ki so sicer takšne rezultate pričakovali, saj ves čas trdijo, da njihova pridelava ni sporna. Ob tem so še poudarili, da želijo v miru opravljati svoje delo, rezultati pa so dokaz, da so bili krivično negativno izpostavljeni. V Civilni iniciativi za varovanje okolja in zdravja pa rezultatom in analizi oporekajo, zato nameravajo naročiti svojo ekspertizo. Peter Metulj je pojasnil, da se bodo preko odvetnikov poslužili zunanjih strokovnjakov, ki bodo strokovno ocenili metode in analize, za tem pa se bodo odločili, kako opraviti biomonitoring, ki so ga zaradi obljube občanom dolžni izvesti.

Rezultati dokazujejo, da vsi strogi ukrepi pri varstvu hmelja delujejo, v bodoče pa bodo morali slediti trendom in metodam z nizkim tveganjem, je povedala dr. Magda Rak Cizej iz Instituta za hmeljarstvo in pivovarstvo Žalec. Ob tem je še poudarila, da pa ni zdaj čas, da se zaspi na lovorikah, ampak jih čakajo izzivi tudi v prihodnje, ko se bo potrebno še izobraževati in sodelovati, tako, da bodo zadovoljne vse strani. Le s primerno komunikacijo, dodaja, bo mogoče dobro sobivati.


KV