15.11.2019
70 let Planinskega društva Črna na Koroškem


V Črni na Koroškem praznujejo planinci in vsi ljubitelji gora. Pred sedemdesetimi leti je bilo namreč ustanovljeno planinsko društvo Žerjav, ki se je kaj kmalu preimenovalo v Planinsko društvo Črna na Koroškem, pod tem imenom ga poznamo še danes.

Društvo je bilo skozi leta aktivno na vseh področjih planinske dejavnosti in danes šteje okoli 370 članov. Osnovna dejavnost društva je izletništvo, ki je mnoge planince popeljalo vse tja do Mount Blanca in Matterhorna. Vse skozi so se člani ukvarjali še z markacizmom, ohranjanjem narave, turnim kolesarstvom, mladinsko dejavnostjo, alpinizmom in ne nazadnje je tudi vsem poznana  tura K 24 zrasla na njihovem zelniku.

Ob 70 letnici društva so izdali prav poseben almanah, ki zajema 70 zgodb s 70. črnjanskimi planinci,ki so zapisali dogodke in doživetja ter posebnosti na tej poti, je povedal predsednik Planinskega društva Črna na Koroškem, Marijan Lačen. Dejal je, da se v prihodnje ni bati, da bi planinstvo zamrlo. Pred njimi je novo desetletje, ki ga bodo napolnile nove zgodbe, največji poudarek bodo tudi v prihodnje namenjali izletništvu in druženju v gorah.

KG