15.11.2019
Dijaki Srednje šole Slovenj Gradec in Muta zmagali na državnem kuharskem tekmovanju

Dijaki srednje šole Slovenj Gradec in Muta so ponovno najboljši v kuhanju. Na 66. Gostinsko turističnem zboru so namreč dosegli absolutno zmago in tako postali državni kuharski prvaki.

Zbor gostinstva in turizma je potekal v Grand hotelu Union v Ljubljani, na zmagovalnem krožniku Korošcev pa so se znašle res najboljše kombinacije.

Amadej Potočnik, Grega Vaukan in Klemen Kolar so pod mentorstvom profesoric Suzane Planšak in Bernarde Klančnik v kategoriji MAGIC BOX postregli s širokimi rezanci v smetanovi omaki z orehi, piščančjo rulado z listi mlade špinače, bučnim pirejem, brokolijem s slanino in čebulo, gratiniranimi šampinjoni, s flambirano rdečo peso, hruško – kuhano v vinu, ter čatni in penasto omako. Priprava, videz krožnika in okusi so tako prepričali strogo komisijo, da so koroški ekipi podelili najvišje število točk.

Sejem gostinstva in turizma ima v Sloveniji najdaljšo tradicijo. Združuje tako zaposlene v gostinstvu in turizmu, kot tudi mlajše, ki so še v procesu šolanja. Prireditev tekmovalcem omogoča prikaz lastnega strokovnega znanja, primerjavo z dijaki drugih srednjih gostinskih šol ter predvsem izmenjavo praktičnih izkušenj.

Vsako leto se na sejmu zvrsti več kot 30 tekmovanj, zaposleni v gostinstvu in turizmu na tekmovanjih pokažejo vse svoje spretnosti, kajti preizkus znanja je izjemno zahteven, pri delu sta nujni iznajdljivost in inovativnost, v 60 minutah je potrebno teoretično znanje uporabiti v praksi.

Dijaki so v obdobju pred tekmovanjem sicer že preizkusili različne kombinacije jedi, urili strežbo in spoznavali svet.

NK