14.11.2019
Odlična priznanja Turistične zveze Slovenije našim krajem

Po končani letošnji vseslovenski akciji Turistične zveze Slovenije Moja dežela – lepa in gostoljubna so v sredo zvečer v Ljubljani podelili priznanja najbolj urejenim in gostoljubnim krajem v Sloveniji.

Tekmovanje poteka že od leta 1991 in je zastavljeno zelo širokopotezno, saj v njem sodelujejo večja, srednja in manjša mesta, turistični, zdraviliški in izletniški kraji, mestna, trška in vaška jedra, kampi in glampingi, mladinska prenočišča, tematske poti in Petrolova prodajna mesta. Zaradi tako široke zasnove tekmovanja pravijo v Turistični zvezi, se je turistična ponudba v Sloveniji občutno izboljšala, postala raznovrstnejša, veliko bolj kakovostna in usmerjena k ohranjanju dobrih odnosov med ljudmi ter k ohranjanju narave in naše raznolike dediščine. Pri tem so izpostavili še izjemno delo številnih prostovoljcev v turističnih društvih in zvezah, ki prispevajo svoj delež pri rasti in razvoju slovenskega turizma.

Med zmagovalci akcije Moja dežela – lepa in gostoljubna 2019 so tudi koroška mesta. Med srednjimi mesti se je na prvo mesto uvrstil Slovenj Gradec, med manjšimi pa Črna na Koroškem, Slovenj Gradec je prejel tudi 3. mesto za urejeno in najlepše mestno jedro, za najlepše urejeno trško jedro pa je 2. mesto pripadlo Mežici.

Komisija je izpostavila lepo ohranjeno srednjeveško mesto Slovenj Gradec z bogato turistično ponudbo in tudi poletno dogajanje v mestu. Zgodovinsko jedro Slovenj Gradca je že več desetletij primer dobrega urejanja tovrstnih območij, katerega značilnosti so prednost prebivalcem, ohranjanje centralne mešane rabe v jedru ( stanovanja, obrt, trgovina, pomembni mestni objekti, prometna dostopnost in atrakcije ...) ob revitalizaciji in varstvu kulturnih vrednot na trgu in okolici, so zapisali v obrazložitvi. Kot je povedal župan Tilen Klugler so zelo ponosni, kajti le Slovenj Gradec se je tokrat ponašal z dvema odličjema, ob tem pa poudaril oživljanje mestnega jedra, ki se je v letošnjem poletju izkazalo za odlično sprejeto med prebivalci, kar je občina zelo podprla. Ocenjevalci mesto Slovenj Gradec že vrsto let uvrščajo v sam vrh najlepših in najbolj gostoljubnih slovenskih mest.

Tudi napredek in razvoj manjšega mesta Črna na Koroškem ni bil prezrt, županja Romana Lesjak se je zahvalila vsem, ki v kraju sodelujejo pri urejanju, ob tem pa izpostavila, da ta naslov pomeni doseganje visokih standardov bivanja in se bodo zato poskušali uveljaviti tudi kot turistična destincija. Črna na Koroškem ima veliko naravnih lepot in ima lepo urejeno jedro kraja, kar opazijo in pohvalijo tudi gostje. Ponosni na priznanje lepo urejenega vaškega jedra so tudi v Mežici. Župan Dršan Krebl je poudaril, da so tovrstno priznanje dobili že drugič, kar dokazuje da si prizadevajo za lepo okolje in standard bivanja Mežičanov, pri tem pa se trudijo tudi za obiskovalce svojega kraja. 

Vsi vemo, da je urejeno in gostoljubno okolje največji doprinos za razvoj turizma in tovrstne nagrade le še spodbujajo vse, ki se v lokalnih okoljih trudijo za razvoj turističnih dejavnosti.

IF