04.11.2019
OnkoMan, slovensko onkološko društvo za moške, predstavilo akcijo

Začel se je mesec M(N)OVEMBER, v katerem si moški množično puščajo brke in na ta način poskušajo osveščati o raku prostate ter opozoriti na druge bolezni, ki prizadenejo zgolj ali predvsem moške.  Slovensko onkološko društvo za moške ONKOMAN in Splošna bolnišnica Slovenj Gradec sta na novinarski konferenci predstavila aktualne podatke o dejavnostih društva, stanju slovenske urologije in o akciji zbiranja sredstev za nakup urološkega simulatorja operacij benigne hiperplazije prostate in raka sečnega mehurja.

Društvo ONKOMAN pomaga skrhati moško lupino, strah, bolečino in soočenje z boleznijo rak, kajti moški obolevajo pogostje kot ženske in tudi umirajo pogosteje za rakom kot ženske. Tudi odzivi na presejalne programe so pri moških slabši in ravno zato je nastalo društvo Onkoman, prvo slovensko onkološko društvo za moške. Predsednik društva Onkoman Gregor Pirc je povedal, da si v društvu prizadevajo ozaveščati mođške ter njihove bližnje in so tu za vse tiste, ki so ravnokar stopili v njihove čevlje. 

Z več akcijami si prizadevajo za nakup urološkega simulatorja operacij benigne hiperplazije prostate in raka sečnega mehurja. Če bodo uspeli pridobiti 100 tisoč evrov vreden aparat, bo to prvi aparat te vrste za potrebe urologije v Sloveniji, v tujini je to že standard, na njem pa se bodo mladi učili operativnih posegov, osnov operativne tehnike pri operativnih posegih v urologiji. S pridobitviju simulatorja bo to prvi tovrstni aparat v Sloveniji in bo krožil po bolnišnicah, kjer opravljajo urološke operacije. Kako potreben je, govori statistika, saj na leto za rakom mehurja zboli 350 ljudi, za rakom prostate pa več tisoč. 

kcijo podpira tudi Združenje urologov Slovenije, njegov predsednik in primarij urološkega oddelka Splošne bolnišnice Slovenj Gradec, mag. Marko Zupančič pove, da so se tovrstne operacije skozi sečnico na sečnem mehurju ali na prostati začele prav v slovenjgraški bolnišnici. Njihov pionir je bil primarij Bojan Pirkmajer, ki je postavil nove standarde operacij že leta 1974. Od takrat dalje slovenjgraška bolnišnica slovi po njih in pomeni zlati standard urologije. Prav zato na urološke operacije v slovenjgraško bolnišnico prihajajo pacienti iz širše regije in tudi od drugod. 

Je pa primarij mag. Marko Zupančič, predstojnik oddelka za urologijo v SB Slovenj Gradec predstavil tudi problematiko slovenskega področja urologije, ki zaradi težav pomeni vse težjo dostopnost storitev, saj imajo precej dolge čakalne vrste. Glede na to, da vse bolnišnice delajo vse, se je zavzel za specialen center urologije v Slovenj Gradcu, o čemer pa v organizacijski obliki slovensko zdravstvo še ne razmišlja.  Primarij Zupančič je izrazil zdovoljstvo, da se v akcijo za simulator vključuje tudi širša civilna javnost, kar bi lahko razumeli tudi kot pritisk na odločevalce, zato je Združenje uroliogov Slovenije, ki mu predseduje, akcijo Onkoma-a zelo pozdravilo. V Slovenjgraški bolnišnici so se močno osredotočili na obolevnost raka prostate in tudi mehurja, oba sta v močnem porastu, oba raka sta zelo smrtna. Da bi skrajšali čakalne dobe, bi potrebovali vsaj 10 specialistov urologije, tako pa vlada velik razkorak v zagotavljanju operacij in delovanja ambulante, kjer pacienti na specialista urologa čakajo kar 300 dni. Ker vsi specialisti v bolnišnici, teh je šest in dva specializanta, delajo vse operacije, delo v ambulanti ne more potekati hitreje.  Pri tem je izpostavil veliko podporo vodstva bolnišnice, ki je vseskozi usmerjeno v napredek, v nove metode, kar pa zahteva veliko dela, če želiš biti dober, je dejal.

IF