25.10.2019
Ni debate- v Surovino dajte stare aparate je akcija, v kateri smo na Koroškem letos zbrali 178 ton odpadne elektronske in električne opreme;

Danes smo z razglasitvijo zmagovalcev akcije Ni debate- v Surovino dajte stare aparate, na Koroškem radiu v sodelovanju in organizaciji s podjetjema Surovina in Zeos, zaključili akcijo, ki je potekala med 7. in 24. oktobrom. V akciji je sodelovalo 12 osnovnih šol, otroci pa so s pomočjo staršev in občanov na Koroškem zbrali več kot 178 ton odpadne električne in elektronske opreme. Direktor podjetja Zeos, Emil Šehič pravi, da so zbrali impresivne količine aparatov: kar 1239 velikih gospodinjskih aparatov in hladilnikov, kar je za sedem priklopnikov, 1987 ali 50 ton televizorjev, 7166 malih gospodinjskih aparatov, pa 13 000 drobnih aparatov, preko 10 000 sijalk, kar je tudi 1 kamion in 144 000 baterij.

Akcija je na Koroškem potekala že drugič, poleg zbiranja odpadkov pa ima pa tudi globlji pomen, pravi Šehič. Z akcijo, v kateri so otroci prav tekmovali, kdo bo nabral več odpadnih baterij in aparatov, so se otroci skupaj s straši osveščali tudi o pomenu zbiranja odpadkov, saj gre v tem primeru za nevarne odpadke, za katere nujno velja, da jih zbiramo ločeno.

Zmagovalka akcije je OŠ Neznanih talcev Dravograd, kjer so zbrali skoraj 50 ton odpadnih aparatov, zmagovalka po zbrani količini na učenca pa je OŠ Vuzenica. Na tretje mesto so se uvrstili na OŠ Koroški jeklarji. Učenci na zmagovalnih osnovnih šolah so si z zbiranjem starih aparatov in opreme prislužili koncerta Nine Pušlar.

KV