18.10.2019
V Črni bodo zgradili novo čistilno napravo

Služba vlade za razvoj in kohezijo je občini Črni končno izdala odločbo, s katero bodo pridobili 1,6 milijona evrov iz evropskega razvojnega sklada za projekt čiščenja odpadnih voda ali krajše za gradnjo čistilne naprave. Kot je dobro znano, ima zgodba črnjanske čistilne naprave že dolgo brado , saj so tako v Črni kot na Prevaljah zamudili prejšnjo evropsko finančno perspektivo , v kateri so občine za čistilne naprave pridobile 85 odstotkov potrebnih sredstev, obe občini pa v novi perspektivi le 70 odstotkov. V obeh občinah so si z različnimi akcijami in apeli prizadevali to krivico popraviti, spomnimo se hude krvi na razvojnem svetu koroške regije , kar pa jim v končni fazi ni uspelo.

Ali so se sprijaznili s tem, da jim regijski dogovor zagotavlja 70 odstotkov ali bodo gradili čistilno napravo , kdaj, in kako bodo zagotovili manjkajoča sredstva, so bila vprašanja za županjo občine Črne, mag. Romano Lesjak, ki je povedala, da ni zadržkov ,da se ne bi lotili gradnje. Zdaj so v fazi izbire izvajalcev del. Če bo vreme omogočalo bodo začeli graditi že letos, v nasprotnem primeru v začetku naslednjega leta. Še vedno si bodo prizadevali za pridobitev manjkajočih sredstev, ali pa bodo razliko pokrili iz občinskega proračuna.

Gradnja čistilne naprave bo torej stala 3 milijone evrov, brez ddv, k 1,6 milijona evrov iz evropskega sklada, bo ministrstvo za okolje dodalo še slabih 400 tisoč evrov, kar bo torej 70 odstotno pokrilo investicijo v čistilno napravo.

V Črni sicer imajo najstarejšo čistilno napravo na Koroškem, vendar ne ustreza več modernim standardom.