17.10.2019
Koroški dom starostnikov Črneče praznuje 40 let doma


Koroški dom starostnikov Črneče obeležuje 130-letnico institucionalnega varstva ter 40-letnico delovanja doma. Posebna slovesnost bo v petek, 18. oktobra 2019. Ob 10. uri pripravljajo svečanost s kulturnim programom, v katerem bodo nastopili Mešani pevski zbor doma ob spremljavi harmonikarja Benjamina Merzdovnika, učenci Glasbene šole Dravograd ter Oto Pestner. Življenje v domu bosta predstavili stanovalki Marija Ocepek in Jožica Heber.

Uvodoma bodo obiskovalcem, med katerimi bodo tudi koroški župani in predstavniki javnih zavodov, zavrteli tudi film, ki ga je obletnici v čast pripravil režiser Tomo Novosel. Zbrane bodo nagovorili direktor Koroškega doma starostnikov Srečko Mlačnik, državni sekretar na Ministrstvu za zdravje, dr. Tomaž Pliberšek ter predstavnica Skupnosti socialnih zavodov, Valerija Lekič Poljšak. 

Ob štiridesetem jubileju so izdali tudi zbornik, ta govori o zgodovini, ki obvezuje in o sedanjosti, ki obeta. Koroški dom starostnikov Črneče je oral ledino na področju institucionalnega varstva, direktor doma Srečko Mlačnik je ob tem poudaril, da so v teh letih poskrbeli za destigmizacijo in dom popeljali v sodobno institucijo za starostnike. Bili so prvi dom starostnikov, sedaj jih je več na Koroškem, vključno z njihovo enoto v Slovenj Gradcu. Že leta 2013 so ugotovili, da je KDS Črneče prevelik za poslovanje in hkrati premajhen za vse potrebe na Koroškem. Zato so predlagali dislocirano enoto v Slovenj Gradcu, s čimer se je Slovenj Gradec strinjal, danes pa se je slovenjgraška enota doma izkazala kot zgodba o uspehu. Kot je dejal Mlačnik, je prepričan, da bo tako tudi z njihovim novim domom za novo generacijo na ravnah prihodnje leto. 

V vseh teh letih je bil potreben proces, s katerim so osmislili dejavnost ustanove, ki ne zadovoljuje več le osnovnih potreb, temveč postaja nekaj več. Stanovalcem daje možnost in zadovoljstvo prijaznega ter varnega staranja.

V soboto bodo pripravili še tradicionalno srečanje stanovalcev in zaposlenih s sorodniki, letošnje bo že 28. po vrsti. 

NK, IF