03.10.2019
Predstavili so pobudo 1. oktober - Dan slovenskega športa


V veliki dvorani Predsedniške palače v Ljubljani je 1. oktobra potekala svečana prireditev ob predstavitvi pobude za razglasitev 1. oktobra za Dan slovenskega športa  kot državnega praznika. 

Pobudo je podal Olimpijski komite Slovenije - združenje športnih zvez v želji, da se poslanstvo slovenskega športa obeleži tudi na nacionalni ravni kot praznik. Po prepričanju pobudnika to ne bo le še eden v seznamu slovenskih državnih praznikov, ampak bo namenjen promociji športa v najširšem smislu in s tem skušal šport približati tudi vsem tistim, ki ga spremljajo od daleč. To bo dan, ob katerem naj sleherni državljan s svojo telesno aktivnostjo izrazi svoj odnos do športnega udejstvovanja.

Pobudo je podrl tudi predsednik države Borut Pahor, ki je ob tej priložnosti sprejel pomembne predstavnike športa na nacionalni in lokalni ravni, ter mlade športnike iz osnovnih šol. Regijska pisarna OKS Slovenj Gradec je v sodelovanju z osnovnimi šolami organizirala, da se je prireditve udeležilo tudi 17 učencev s Koroških šol – iz vsake osnovne šole po eden. Kot podpornik športa je bil prisoten tudi župan MO Slovenj Gradec, Tilen Klugler.

Šport je eden pomembnejših gradnikov identitete naroda in prepoznavnost države, slovenski športniki pa so pri tem res uspešni.

MN