25.09.2019
V Radljah razburja višji NUSZ v prihodnjih letih


Pisna komunikacija, ki jo je občina Radlje v fazi sprejemanja Odloka o nadomestilu za stavbna zemljišča objavila na spletni strani, ni to, kar želijo gospodarstveniki in opozicija, je bilo slišati na včerajšnji seji občinskega sveta pri točki sprejemanja Odloka o NUSZ, ki od 1. januarja 2020 prinaša nove, viške davke za zemljišča. Potem, ko je bila razprava pri tej točki kritična predvsem v pomanjkanje javne razprave z vsemi deležniki pri povišanju NUSZ v občini Radlje, je bil predlog večinsko sprejet z vloženim amandmajem Alana Bukovnika o postopnem zvišanju NUSZ v letu 2020 in 2021. Amandmaji stranke SDS niso bili sprejeti, zato so njihovi svetniki tudi zapustili sejo. Alenka Helbl, svetnica SDS je dejala, da so pogrešali javno razpravo na to temo, prav tako pa so v njihovi stranki za amandmaje k Odloku nadomestil za stavbna zemljišča porabili veliko ur in energije, žal zaman, ker so v občinskem svetu preglasovani. 

Tudi Blaž Cvar, predsednik Obrtne zbornice Radlje je izpostavil pomanjkanje komunikacije med občino in gospodarstveniki, čeprav so poslali pisna izhodišča. Želeli so ustanoviti komisijo, do česar pa ni prišlo. 

Direktorica obč. Uprave Marjana Švajger je pojasnila določila 75. a člena poslovnika, občina je vso gradivo objavila na spletni strani in v novicah občine ter pozvala k podaji pripomb ter s tem ponudila javnosti možnost sodelovanja. Tudi z Obrtno zbornico je občina že maja komunicirala na sestanku, na njihove zahteve v avgustu pa je občina pisno odgovorila gospodarstvenikom.  Dvig NUSZ v občini Radlje je bilo pričakovati, saj je doslej na tem področju zaostajala za državnim povprečjem in pobrala neprimerno manj davka od pravnih oseb kot druge celo manjše občine. Župan Alan Bukovnik je posjanil, da so upoštevali postopen dvig NUSZ za prihodnji dve leti, k temu pa jih silijo tudi nadaljnja vlaganja v vrtec, šolo in v cestno ter komunalno infrastrukturo. Ob tem je izpsotavil še problematiko nakupa zemljišč, kjer lastniki le-te nočejo prodati morebitnim investitorjem in ti zato odhajajo izven občine. 

Za fizične osebe glede stanovanjskih površin in za zazidalna stavbna zemljišča ostaja vrednost točke NUSZ enaka, povišuje pa se za poslovne površine in za nezazidana stavbna zemljišča ter za nezazidana stavbna zemljišča za poslovni namen. Za slednje se na letnem nivoju davek zvišuje prihodnje leto na 248,75 evra, v letu 2021 pa na 498,75 evra. Izračun je za 500 kvadratnih metrov komunalno opremljenega zemljišča v 1. območju občine.

IF