19.09.2019
21. mirovniški festival in 12. festival drugačnosti v Slovenj Gradcu


Ta vikend se nadaljujejo glavne in tradicionalne prireditve, ki so jih letos združili v ESGE Fest, pomenijo pa vrhunec praznovanja občinskega praznika Mestne občine Slovenj Gradec.

V petek se bosta na Glavnem trgu in na Trgu svobode odvijala 21. mirovniški festival in 12.fFestival drugačnosti. Kot je pojasnila Marija Lah, vršilka dolžnosti direktorja zavoda Spotur Slovenj Gradec, se je letos na festival miru prijavilo rekordno število društev, nevladnih organizacij in šol iz vse Slovenije, ki bodo prikazovali svoje aktivnosti. Ustvarajali bodo na temo miru in sporazumevanja med ljudmi, saj je letos leto avtohtonih jezikov, Mirovniški festival v Slovenj Gradcu pa se bo odvijal pod geslom Pogovarjaj se z mano. 

V soboto pa bo v Slovenj Gradcu dišalo po golažu, saj bo potekal tradicionalni festival Slovenjgraška gostilna, prireditev vaških in četrtnih skupnosti in kulturnih društev. To je najbolj obiskana prireditev v mestu, saj so ji dodali kulinariko. Tudi letos se bodo žr čretrto leto zapored sodelujoči lotili kuhanja golaža po receptih znanih slovenjgraških gostiln in med publiko razdelili kar 1000 porcij golaža. V kulturnem programu bodo sodelovala domača društva in ansambel Štirje kovači, ki vse leto praznujejo 65. letnico delovanja.

Na mirovniški festival in festival drugačnosti pa se bodo ob svetovnem dnevu Alzheimerjeve bolezni na Sprehod za spomin – Kogojev pohod ob 9,30 odpravili tudi stanovalci in zaposleni v Koroškem domu starostnikov, enote Slovenj Gradec, v podporo osebam z demenco in njihovim svojcem. Med potjo bodo delili informativno gradivo, pohod pa poteka v okviru aktivnosti Demenci prijazne točke.

IF