12.09.2019
Posvet o gradnji Cudv v Črni

Danes od 10.ure dalje bo v centru za usposalljanje ,delo in varstvo v Črni okrogla mizo o dezinstitucionalizaciji. Okroglo mizo organizirata Društvo Sožitje Mežiške doline in center Črna v sodelovanju z Inštitutom Republike Slovenije za socialno varnost in Zvezo Sožitje. Srečanje so organizirali zaradi dveh perečih tem , obnovitve stavbe CUDV, ki je stara in neprimerna za bivanje tolikšnega števila uporabnikov, tudi delavci imajo neprimerne delovne pogoje ter gradnje bivalnih enot, da se razbremeni matična stavba.

Resnici na ljubo je treba povedati, da je februarja lani, ko je bila v Črni proslava ob 50. letnici delovanja Cudv predstavnica direktorata za socialne zadeve v svojem nagovoru povedala, da ideje glede širitve niso oddaljena prihodnost, ampak so investicije že načrtovane, zanje je tudi denar, tako da je treba pristopiti le k realizaciji. To je bila verzija za javnost, na internih posvetih za tem se je izkazalo, da obljube ne ustrezajo realnosti.

Prva zaradi tega bi ministrstvo želeli še enkrat vzpodbuditi, da čim prej pristopijo k črpanju sredstev, da se ne bi spet zavleklo za nekaj let. V Ljubljani namreč vseskozi zatrjujejo, da so evropska sredstva za gradnjo bivalnih enot zagotovljena.