27.08.2019
Po prvih ocenah po sobotni ujmi v občini Vuzenica 1,3 mio evrov škode


V občini Vuzenica, kjer je sobotna ujma na občinski infrastrukturi in pri posameznikih pustila največje posledice, so že v grobem ocenili škodo. 

V tem času so že bile na delu na terenu občinske in druge komisije, tako da je v grobem že znana ocena škode na infrastrukturnem območju občine. Kot je povedal župan občine Vuzenica, Franjo Golob, ta znaša 1,3 milijone evrov, v oceni pa še ni posledic, ki so jih na cestah in pri posameznikih povzročili plazovi. Še vedno so na delu prostovoljne gasilske enote s štabom Civilne zaščite, dela s čiščenjem terena ne zmanjka, dve občinski komisiji pa bosta v naslednjih dneh ocenjevali še posledice ujme pri posameznikih.  So pa v Vuzenici že poskrbeli za prevoznost cest na širšem območju občine.  Tudi vzdrževalci vodotokov iz Vodnega gospodarstva Ptuj so si ogledali najbolj kritične točke vodotokov, kjer se je voda razlivala po širšem območju in bodo v prihodnjih dneh pripravili sanacijski program.

Tudi za otroke iz vseh osmih oddelkov vrtca Vuzenica bo od srede dalje vrtec že odprt, saj so uspeli sanirati notranje prostore, veliko dela pa ostaja še pri urejanju zunanjih površin, kjer so igrala, škoda je nastala tudi na športnih površinah. 

Župan občine Vuzenica, Franjo Golob je poudaril, da za nastalo škodo občina nikakor nima sredstev, za posameznike, ki so utrpeli največ posledic ujme, bodo zagotovili sredstva iz proračuna, za celotno sanacijo pa se bo občina Vuzenica morala zadolžiti. Župan je še okrcal lastnike gozdov, ki po sečnjah niso odstranili ostankov in so ti še dodatno povzročali težave ob poplavah. 

IF