26.08.2019
Katastrofalne posledice po sobotnem neurju v občinah Muta in Vuzenica


Sobotno neurje s točo, ki je dobre tri ure v popoldanskem času divjalo na območju občin Muta in Vuzenica, je močno prizadelo prebivalce in tudi infrastrukturo v obeh občinah. Zaradi obilnega deževja je meteorna voda zalivala in ogrožala objekte, poplavljala ceste, podvoze in dodobra razmočila teren, zaradi česar so se preko nekaj cest in železniških tirov sprožili zemeljski plazovi. Ponekod je močan veter preko cest in  objektov podrl drevje.

Že v času najhujšega neurja v zadnjih letih, so se v intervencijo vključili gasilci in mnogi domačini, prostovoljci, aktivirali so občinske štabe Civilne zaščite. Na pomoč so priskočila tudi prostovoljna gasilska društva iz drugih krajev. V Vuzenici je bilo v neurju prizadetih okoli 30 stanovanjskih poslopij, sprožilo se je več plazov, eden je zaprl cestno povezavo med Vuzenico in Vuhredom na klancu proti svetemu Vidu, eden se je sprožil na železniško progo, tako da bo le-ta še nekaj časa zaprta. Tudi v občini Muta so se sprožali plazovi.

Zaradi obilnega deževja so podivjali hudourniki in poplavljali naselja. Obe občini Vuzenica in Muta sta ustanovili posebne komisije za oceno škode na terenu, oba župana sta napovedala sklic izrednih občinskih sej, kjer bodo sprejeli ukrepe za sanacijo po neurju. V teh dneh se bodo na najbolj kritičnih točkah dogovorili za pomoč pri sanaciji tudi s podjetjem Vodnega gospodarstva Ptuj. Župan občine Vuzenica, Franjo Golob je omenil kritično stanje v vrtcu Vuzenica, ki je prav tako doživel poplavo, potem, ko so ravno konec tedna zaključili obnovo talnih površin z ogrevanjem. Zato so v Osnovni šoli za potrebe varstva otrok iz vrtca namenili dve učilnici, nadejajo pa se ugodnih vremenskih razmer, ki bi omogočile selitev v vrtec pred začetkom novega šolskega leta. 

Škoda, ki jo je povzročilo neurje, je zelo velika, ocenjena bo v prihodnjih dneh, niti slučajno pa proračunska sredstva iz rezerve ne bodo zadoščala, v kolikor jih je še kaj ostalo. Kot je povedal župan občine Muta, Mirko Vošner, pa so večji škodi ob neurju botrovali tudi nekateri neprimerni posegi v okolju že iz preteklosti.

IF