21.08.2019
Mo Slovenj Gradec in Mislinja bosta sofinancirali gradnjo malih čistilnih naprav


Kot smo pred kratkim že poročali, bo mestna občina Slovenj Gradec sofinancirala gradnjo malih čistilnih naprav, saj morajo biti po evropski zakonodaji zgrajene do leta 2023. V Mislinjski dolini je 1290 takšnih čistilnih naprav, samo na območju Slovenj Gradca jih morajo zgraditi 965, v Mislinji pa preko 300. Gre za območja, kjer ni predvidena izgradnja javnega kanalizacijskega omrežja, saj bi ta bila neracionalna.

V Mestni občini Slovenj Gradec imajo v proračunu za sofinanciranje letos zagotovljenih 30 tisoč evrov, zagotovili bodo 1500 evrov za posamezno čistilno napravo, oz. 50% investicije, če bo ta dražja in večja. V občini Mislinja bodo zagotovili 1000 evrov za posamezno napravo.  Sofinancerska sredstva bodo postopno zagotavljali tudi v naslednjih proračunih.  Župan MO Slovenj Gradec, Tilen Klugler je pojasnil, da so spomladi že sprejeli osnutek odloka, predlog pa bodo mestni svetniki potrjevali na prvi septembrski seji. Sledi razpis za sofinanciranje malih čistilnih naprav v mesecu oktobru. Poudaril je, da morajo biti čistilne naprave takšne, da bodo omogočale daljinski nadzor, z njimi pa bo upravljalo javno Komunalno podjetje Slovenj Gradec.  Na kanalizacijsko omrežje je v Mestni občini Slovenj Gradec priklopljenih 11.200 prebivalcev in sicer v naseljih Pameče, Troblje, Gmajna, Šmartno, Tomaška vas, Turiška vas, Legen mesto in delno tudi na območjih Stari trg, Podgorje, Legen in Gradišče. Aglomeracije, kjer še ni zgrajena javna kanalizacije so Stari trg, Legen, Mislinjska Dobrava in Sele. Z izgradnjo na teh območjih bo dodatno priključenih okoli 1200 prebivalcev.

V občini Mislinja je na čistilno napravo že priključenih okoli 2300 populacijskih enot naselij Mislinja, Zgornje Dovže, Spodnje Dovže in Šentilj pod Turjakom. V tem času pa ima občina Mislinja že odprt razpis za sofinanciranje malih čistilnih naprav. V  proračunu so letos zagotovili v ta namen 10.000 evrov. 

IF