13.08.2019
Ladja Melanija ob Vuzeniških dnevih vabi na vodene oglede


Pred dvema letoma se je ob reki Dravi pričela pisati zgodba o plovni Melaniji, ki si jo je zamislil sicer akademski kipar David Herzog Leitinger. V času Vuzeniških dni lahko domačini in obiskovalci občudujejo ladjo Melanija, ki je privezana pod vuzeniškim mostom. Njena zgodba bo kmalu dobila epilog, saj njen idejni vodja, ustvarjalec in graditelj, akademski kipar David Herzog Leitinger, vidi začetek njenega življenja, odprtja in plovbe že prihodnje leto. 

Ladja Melanija, njeno ime po prvi dami ZDA še ni zaščiteno, je izpod rok Davida Herzoga Leitingerja pričela nastajati pred dvema letoma. S pomočjo podjetja Bijol je nastala 13- tonska kovinska konstrukcija, na kateri je David zgradil leseno hišo z okni in terasami v dveh etažah, ki meri v dolžino 17 metrov, v širino pa sedem metrov. Sedaj v času Vuzeniških dni si jo obiskovalci lahko pobliže ogledajo, David jim ponudi ogled in podrobno razlago, kot nam je povedal zato, ker so njegove korenine v Vuzenici. Vuzeniško predstavitev Melanije je poimenoval Tu sem pride naša plovba in pohvalil vse, ki so v tej njegovi zgodbi videli pozitivno vrednost in mu doslej kakorkoli pomagali.  David Herzog Leitinger je ob tem izrazil navdušenje, saj se ljudje za ladjo zelo zanimajo in obiskovalcem rad odgovarja na vprašanja. Ponosen je na to, da mu gradnja uspeva, zdaj pa so na vrsti še vsa uradno, pravno formalna opravila, da bo Melanija lahko tudi služila obiskovalcem v turistične namene. 

Umetnik se je ob trdem delu na Dravi, ladjo je zasnoval arhitekt Miha Štefl, spopadal z več težavami in ovirami predvsem glede plovbe po reki Dravi, z načrtovanjem obračališča in privezov. Vendar je zgodba o Melaniji tudi zgodba o njegovem trdem delu, vstrajnosti in nepopustljivosti in kot še dodaja leitinger, se tega dela ni lotil zaradi  denarja, ampak za svojo dušo in srce.

Daljšemu intervjuju z umetnikom Davodm Herzogom Leitingerjem boste lahko na valovih Koroškega radia prisluhnili na praznični četrtek, po 10. uri. .

IF