25.07.2019
Odlikovanje za mejno postajo policije Holmec

Predsednik republike Slovenije Borut Pahor je v ponedeljek podelil tri visoka odlikovanja. Med njimi je za izjemne zasluge pri obrambi svobode in uveljavljanju suverenosti Republike Slovenije pripadnikom Postaje mejne policije Holmec podelil listino o sodelovanju v enoti, ki je bila leta odlikovana 1992 s Srebrnim častnim znakom svobode Republike Slovenije.
V obrazložitvi je zapisano, da so vsi policisti Postaje mejne policije Holmec že v času pred agresijo Jugoslovanske armade izvajali številne aktivnosti za obrambo mednarodnega mejnega prehoda. Ker je bila v neposredni bližini objekta Postaje mejne policije tudi stražnica JA, so bili ves čas izpostavljeni psihičnim pritiskom, saj so pripadniki JA že pred agresijo pripravili položaje za napad na objekt. Še posebej so se policisti izkazali v času ultimatov JA, ko kljub življenjski ogroženosti niso popustili.
V času agresije so se vsi do zadnjega borili in kljub porušenju objekta, požaru, ranjenim in mrtvim uspešno premagali sovražno JA. Več ur so ob močnem ognju iz pehotnega in težkega orožja vztrajali v porušenem in gorečem objektu ter ga tudi uspešno ubranili. Njihov prispevek k obrambi svobode in uveljavljanju suverenosti Republike Slovenije je eden največjih na ozemlju Republike Slovenije v času agresije JA. Pri obrambi sta dva pripadnika policije izgubila življenje, več jih je bilo težje in lažje ranjenih. Ti pripadniki so leta 1992 na podlagi ukaza Predsedstva Republike Slovenije prejeli Častni znak svobode Republike Slovenije.
Odlikovanje je prejelo 37 tedanjh pripadnikov Postaje mejne policije in posameznikov, ki so sodelovali s Postajo mejne policije Holmec, večina se jih je tudi udeležila slovesnosti v predsedniški palači.